1.5.19

Μαδούρο: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε...

ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι...
οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα -- επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα -- ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (...) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην [δημόσια] ειρήνη», συνέχισε.



Κατά τον αρχηγό του κράτους, διεκδικητή της πολιτικής κληρονομιάς του θανόντα προκατόχου του Ούγο Τσάβες (1999-2003), οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.

Ο Νικολάς Μαδούρο εξάλλου αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Γκουαϊδό: Θα είμαστε στον δρόμο και την Τετάρτη 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ελευθερία».



«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην "Επιχείρηση Ελευθερία". Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (...). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: