1.5.19

Ανταλλαγή πυρών ΗΠΑ - Ρωσίας για Βενεζουέλα...



Οξύνεται το σκηνικό έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου ο Χουάν Γουαϊδό κάλεσε σε πραξικόπημα κατά του Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για «καταστροφική επιρροή»...
των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, ο Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα. Μιλώντας στο Fox News δήλωσε ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πομπέο και Λαβρόφ είχε ήδη προαναγγείλει ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Τόσο ο Τζον Μπολτον όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την απόφαση του Νικολάς Μαδούρο να μην αποχωρήσει από την εξουσία.

Πομπέο και Μπόλτον έχουν υποστηρίξει ότι ο Νικολάς Μαδούρο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την Κούβα και να ζητήσει εκεί άσυλο, αλλά η Μόσχα τον έπεισε να παραμείνει στην εξουσία.

Ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους, ενώ η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: