2.5.19

«Μητέρα των μαχών» η ψήφος εμπιστοσύνης...

Η παρουσία του Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά της Κρήτης και η περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο νησί, όπου παραμένει και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν...
αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της στήριξης που συνεχίζει να του παρέχει ο πρωθυπουργός. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν άλλωστε, πως ο Παύλος Πολάκης προετοιμάζεται πυρετωδώς για να είναι εκ νέου υποψήφιος στα Χανιά παρά τις φήμες που τον ήθελαν να μετακομίζει στη β΄ Αθηνών.

Μπορεί οι απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του Μαξίμου να έγιναν και στην κυβέρνηση να επεδίωξαν να κρατήσουν από την πρώτη στιγμή χαμηλά τους τόνους, όμως πολλά στελέχη της πλειοψηφίας δεν ακολούθησαν τη γραμμή που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ενόχλησε, γιατί θεωρήθηκε πως δεν συμβαδίζει με το ήθος της αριστεράς. Από την κυβέρνηση, πάντως, θέλουν να δώσουν τέλος στο περιστατικό, αφού η στόχευση του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή: Ο αντίπαλος είναι μόνο η ΝΔ και στο Μαξίμου δεν επιθυμούν η γαλάζια παράταξη να πετύχει να συντηρήσει το θέμα προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Παρασκευή στο κλειστό γυμναστήριο των Χανίων θεωρώντας την Κρήτη ένα από τα “κάστρα” του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πρέπει να πέσει. Τον Ιούνιο του 2012, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε σε όλους τους νομούς. Στις 26 Μαϊου ευελπιστούν στο καλύτερο δυνατό αποτελέσμα στην περιφέρεια με τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Το βλέμμα των κυβερνητικών είναι από τώρα στραμμένο στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η ΝΔ τη Δευτέρα θα αρχίσει να μαζεύει τις απαιτούμενες υπογραφές για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη, η οποία θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Αυτομάτως ο πρωθυπουργός θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης επιδιώκοντας να διεξαχθεί στη Βουλή μια συζήτηση εφ΄όλης της ύλης, κατά τη διάρκεια της οποίας στην πλειοψηφία αναμένεται να αναδείξουν τα ζητήματα της οικονομίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά πως η βασική επιδίωξη από την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι η “ταύτιση” του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, αλλά στρατηγική επιλογή είναι η “βεντάλια” να ανοίξει και να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης και οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται από το υπερπλεόνασμα.

Στο “debate” στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια τηλεμαχία πριν από τις ευρωεκλογές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως το αδύνατο σημείο του πρόεδρου της ΝΔ είναι η άρνηση που δείχνει στην πιθανότητα να βρεθεί με τον πρωθυπουργό σε έναν ζωντανό διάλογο που δεν περιορίζεται απλώς σε μια πρωτολογία και δευτερολογία, όπως στη Βουλή.

Το Μαξίμου, πάντως, είναι γεγονός πως από αυτή τη διαδικασία απλώς κερδίζει χρόνο, αφού από τη στιγμή που η πρόταση δυσπιστίας δεν θα συζητηθεί, η ΝΔ μπορεί να επανέλθει αμέσως, προκειμένου να “τεστάρει” αν η πλειοψηφία θα καλύψει τον Παύλο Πολάκη. Ειδικά οι βουλευτές που έσπευσαν να τον “αδειάσουν” μετά την ανάρτηση του για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Το momentum, όμως, στο οποίο είχε εστιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει χαθεί και η επικαιρότητα σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές θα έχει οδηγήσει σε άλλες οδούς την πολιτική συζήτηση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: