1.4.19

Σκάνδαλο Novartis: Βαρύ κατηγορητήριο...



...για πρώην υπουργό...

Η πρώτη κλήση σε πρώην υπουργό Υγείας για το σκάνδαλο Novartis προκειμένου να εξεταστεί για τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αναμένεται τις...
επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με τη Νέα Σελίδα, για τον πολιτικό, που σήμερα κατέχει βουλευτική έδρα, αναμένεται να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του, έτσι ώστε να βρεθεί απέναντι στους εισαγγελικούς λειτουργούς και να δώσει εξηγήσεις. Πρόκειται για ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα με βαρύ κατηγορητήριο, αφού το όνομά του δεν περιλαμβάνεται μόνο στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από αναφορές μαρτύρων. Οπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, για τον πρώην υπουργό Υγείας υπάρχουν έγγραφα, αρχεία αλλά και δύο πορίσματα του FBI, τα οποία έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές Αρχές.

Ολα τα παραπάνω θεμελιώνουν, κατά την Εισαγγελία Διαφθοράς, τις ενδείξεις των δύο άνομων πράξεων του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή. Σύμφωνα με τα όσα έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς για την περίοδο που ο συγκεκριμένος πολιτικός μοίραζε την πίτα με τα εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες, υπήρχαν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από έγγραφα που κατέσχεσαν κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών από χώρους της Novartis όσο και από αρχεία που αποκαλύπτουν συναντήσεις αλλά και «ένοχη» αλληλογραφία του υπουργού με στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έντυπο υλικό, που για κακή τύχη κάποιων έφτασε στα ανακριτικά γραφεία, οι άνθρωποι της πολυεθνικής υποδείκνυαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων.

Εκτός από τα έγγραφα όμως υπάρχουν και οι συμπληρωματικές καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Σε μια από αυτές φαίνεται να περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς κλείνονταν τα ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών σε συγκεκριμένο σπίτι. Εκεί ο πολιτικός παραλάμβανε φακέλους με χρηματικά ποσά από υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis. Στις συναντήσεις παρών ήταν και ένας φίλος του πολιτικού, ο οποίος είχε στο όνομά του εταιρεία συμφερόντων του υπουργού.

Ζητούσε 200.000 ευρώ

Παράλληλα, υπάρχει και ηλεκτρονική αλληλογραφία που ενοχοποιεί τον πολιτικό. Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, ένα e-mail συντάχθηκε παρουσία του από στέλεχος της Novartis και στάλθηκε προς τη διοίκηση της εταιρείας με αίτημα την αύξηση του budget λόγω επερχομένων εκλογών. Με τίτλο «παρακαλώ να λάβετε υπόψη» ο πολιτικός ζητούσε να λάβει εκτάκτως και επιπλέον του συμφωνηθέντος προϋπολογισμού ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ. Στο e-mail αναφέρονταν δε και οι προβλέψεις για την έκβαση των εκλογών αλλά και τα άτομα που θα έπρεπε να προσεγγιστούν στην επόμενη κυβέρνηση.

Η δικογραφία, βέβαια, που θα σταλεί στη Βουλή περιέχει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον χρηματισμό κι άλλων προσώπων. Σοκ προκαλεί η εμπλοκή κι άλλων πρώην στελεχών του υπουργείου Υγείας, τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι δωροδοκίας. Ενας από αυτούς είναι το περίφημο πρόσωπο που, όπως ακούστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είχε προνομιακά τους κωδικούς του προγράμματος που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων. Το όνομά του αναφέρεται και στο πρώτο πόρισμα του FBI, το οποίο συντάχθηκε τον Δεκέμβριο 2017 και εστάλη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (Ε. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας, Στ. Μανώλης).

Και δεύτερος πρώην υπουργός εμπλέκεται

Το άτομο αυτό στην αρχική του κατάθεση δήλωσε άγνοια, ενώ κατέθεσε και ως μάρτυρας σε Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να βοηθήσει στην έρευνα των δικαστικών Αρχών. Μαζί του θα κληθούν ως ύποπτοι πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρώην πρόεδροι οργανισμών, πρώην υπουργοί και άλλοι εμπλεκόμενοι υπεράνω υποψίας. Παράλληλα, εμπλέκονται άτομα που βοηθούσαν στο ξέπλυμα των χρημάτων μέσω εταιρειών που οργάνωναν ανύπαρκτα events ή καταχώριζαν διαφημίσεις σε ανύπαρκτα sites ή σε ιστοσελίδες χαμηλής επισκεψιμότητας και πληρώνονταν αδρά. Φυσικά, οργανώνονταν και πάνελ σε μικρά τηλεοπτικά κανάλια χαμηλής τηλεθέασης, που πληρώνονταν σε τιμές εξωπραγματικές.

Στο μεταξύ, μετά τον πρώτο πολιτικό ακολουθεί κλήση και δεύτερου πρώην υπουργού, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο, τόσο με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας όσο και με αυτή του ξεπλύματος. Η δικογραφία φέρει και τον δεύτερο πολιτικό αντιμέτωπο με πολλές παρατυπίες όταν βρέθηκε σε θέση ευθύνης, μέσω της οποίας μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στη φαρμακευτική. Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει εντοπιστεί λογαριασμός του στο εξωτερικό, ενώ συγγενικό του πρόσωπο έχει καταθέσει ως μάρτυρας και σε άλλο σκάνδαλο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: