1.4.19

Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις φυλακές...

Η εκστρατεία κατατρομοκράτησης της κοινής γνώμης με φωτογραφίες, βίντεο, αστυνομικά και δικαστικά ρεπορτάζ και πολεμικές ανακοινώσεις για την κατάσταση στις φυλακές και ειδικά στον...
Κορυδαλλό έχει λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι αυθαίρετες και όψιμες διαπιστώσεις για το γεγονός ότι οι φυλακές βρίσκονται στο μη περαιτέρω με αφορμή τα βίαια περιστατικά, ειδικά στην υπόθεση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου και τη δράση κυκλωμάτων στις φυλακές, εμπλουτίζονται με εικόνες για να αποδείξουν -υποτίθεται- το χάος.

Ομως, ούτε η αποκάλυψη του κυκλώματος των πλαστών πιστοποιητικών υγείας ούτε η πρόσφατη εξάρθρωση των κυκλωμάτων μπράβων που εκβίαζαν κρατουμένους ούτε καν οι προσπάθειες να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ζωής υπαλλήλων και κρατουμένων μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα ικανοποιούν τις «ορέξεις» εκείνων που βλέπουν παντού χάος.

Χρόνια τώρα, για κυκλώματα στις φυλακές άκουγαν οι πολίτες και κυκλώματα δεν έβλεπαν. Ναρκωτικά και κάθε λογής προϊόντα διακινούνταν ανέκαθεν στις φυλακές όλου του κόσμου, ενώ αμέτρητα επεισόδια βίας σημειώνονται ειδικά στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όμως κάποιοι μόλις τώρα τα ανακάλυψαν.

Οι παλιοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι γνωρίζουν πολύ καλά και τα «κελιά πολυτελείας» και το «κόστος» τους, ειδικά σε ιδρύματα όπως το ψυχιατρείο Κορυδαλλού, ενώ δεκάδες ρεπορτάζ από τη δεκαετία του '70 αποτυπώνουν κατά καιρούς την εικόνα των φυλακών.

Οι παλιές φωτογραφίες ντροπής για το Νοσοκομείο του Κορυδαλλού με τους στοιβαγμένους σαν τα ζώα αρρώστους ξεχάστηκαν και η σημαντική καλυτέρευση δεν συγκινεί σχεδόν κανέναν.

Αντίθετα, οι φωτογραφίες με τα «πάρτι» και τις «σέλφι» φαίνεται ότι απασχολούν περισσότερο τους ανησυχούντες, οι οποίοι στο παρελθόν δεν αναρωτήθηκαν ποτέ πώς τόσοι πολλοί μπράβοι και επώνυμοι κρατούμενοι είχαν τόσο μεγάλο αριθμό ψυχικών προβλημάτων!

Οι φυλακές δεν είναι πάρκο αναψυχής, οι φυλακές παράγουν βία, οι φυλακές ήταν, είναι και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι χώροι στους οποίους ανθούν πολλαπλές παρανομίες.

Οσο περισσότερο, όμως, εφαρμόζεται η ισονομία και όσο περισσότερο γίνεται σεβαστή -με τα αναγκαία μέτρα- η προστασία της αξιοπρέπειας και της ζωής φυλάκων και κρατουμένων και ειδικά των πλέον ευάλωτων, όσο δημιουργούνται χώροι εκπαίδευσης, εργασίας και δραστηριοτήτων, τόσο πιο εύκολα θα εξουδετερώνονται τα επικίνδυνα κυκλώματα που παρέμεναν για χρόνια αόρατα και σχεδόν άθικτα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: