29.4.19

«Γι' αυτό έβαλα Μέσι - Κριστιάνο να φιλιούνται»...

Ο σχεδιαστής του ανατρεπτικού γκράφιτι κι εξωφύλλου του France Football, Σαλβατόρε Μπενιτέντε, εξηγεί στο Sport24.gr την ανατρεπτική του ιδέα να βάλει τους...
Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να φιλιούνται και θυμάται τ' αντίστοιχα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Βαρουφάκη.

Το νέο τεύχος του διάσημου γαλλικού περιοδικού France Football κυκλοφόρησε με φιλί στο στόμα ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Ένα πρωτοσέλιδο, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστο. Ή μάλλον ανατρεπτικό.

Το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό - από τα εγκυρότερα και ιστορικότερα παγκοσμίως - που κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και περιλαμβάνει ποδοσφαιρικά νέα από όλο τον κόσμο θέτει το ερώτημα: "Εσείς είστε ο Μέσι ή ο Ρονάλντο;".

Εμφανίζει τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη να αγκαλιάζει ο ένας τον άλλο και να δίνουν φιλί στο στόμα. Η φωτογραφία δεν έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο.



Πρόκειται για το γκράφιτι που είχε σχεδιάσει προ διετίας ο street artist "Tvboy", στη Βαρκελώνη, το 2017 πριν από αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τότε που ο Ρονάλντο αγωνιζόταν ακόμα στους "μερένγκες".

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν καλλιτέχνη σ' ένα τέτοιο ανατρεπτικό σχέδιο. Το Sport24.gr μίλησε με τον "Tvboy", κατά κόσμον Σαλβατόρε Μπενιτέντε. Ο 39χρονος Ιταλός εξηγεί γιατί επέλεξε αυτή την πόλη (Βαρκελώνη), αυτό το διάστημα (παραμονές του ισπανικού clasico μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) κι αυτούς τους πρωταγωνιστές (Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο):

"Το γκράφιτι αυτό είναι μια σειρά της ανθολογίας μου με τίτλο: Love is blind (η αγάπη είναι τυφλή στην ελληνική γλώσσα). Ήθελα να δείξω ότι και οι πιο μεγάλες αντιπαλότητες - οι πιο μεγάλες εχθρότητες αν θέλετε - για μία ημέρα μπορούν να πάρουν διαφορετική μορφή. Ήθελα να περάσω ένα μήνυμα ελπίδας. Το πρώτο μου έργο ήταν ένα γκράφιτι με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να φιλά την αντίπαλό του στην κούρσα διεκδίκησης της εξουσίας, Χίλαρι Κλίντον λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Ξεκίνησα ν' αποτυπώνω τις ιδέες μου σε διαφορετικές πόλεις. Βρέθηκα στη Βαρκελώνη την ημέρα του Σαντ Τζόρντι (Αγίου Γεωργίου), η οποία πέρα από το παραδοσιακό φεστιβάλ στην πόλη είναι και η ημέρα των ερωτευμένων. Κάτι, δηλαδή, σαν του Αγίου Βαλεντίνου σε ισπανική έκδοση.

Έτυχε να ήμουν στη Βαρκελώνη, σκέφτηκα ότι ήταν το τέλειο μέρος. Η τέλεια συνθήκη, δηλαδή, με το κλάσικο να έρχεται. Δεν ήταν μία ημέρα πριν από το ντέρμπι, όπως βλέπω να γράφεται παντού. Ήταν 3-4 ημέρες πριν από το ματς. Δεν θα γινόταν να ολοκληρωθεί με τέτοια λεπτομέρεια μέσα σε μία ημέρα. Επέλεξα αυτούς τους δύο γιατί τότε, το 2017, αυτοί οι δύο ήταν όλο το ισπανικό ποδόσφαιρο. Ήμουν στην πόλη που βασίλευε ο Λιονέλ Μέσι".

Αλήθεια ποιο ήταν το μήνυμα που θα ήθελε να περάσει ο TV Boy; Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι ο Λιονέλ Μέσι είναι περισσότερο εχθροί ή "ερωτευμένοι"; Σε κάθε περίπτωση είναι ένα έργο που μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί. Φοβήθηκε ο Ιταλός μήπως περάσει ομοφυλοφιλικό μήνυμα ή ήταν αυτός ο στόχος του;



"Το ποδόσφαιρο στην τελική είναι ένα άθλημα που πρέπει να το απολαύσεις. Δεν είχε κάτι το προκλητικό. Βλέπω ανθρώπους που το παίρνουν στα σοβαρά, που εμπλέκονται σε διαμάχες. Δεν είναι έτσι. Είχε σατιρικό τόνο, αλλά με θετική προδιάθεση. Ο ανταγωνισμός έχει θετικά στοιχεία. Αυτοί οι δύο βελτιώνονται μέσα από την αντιπαλότητά τους. Μα, το είπε κι ο ίδιος ο Κριστιάνο σε συνέντευξή του. Αυτή η αντιπαλότητα τον ωφελεί. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Ο καθένας τους βελτιώνεται για να ξεπεράσει τον άλλον. Υπάρχει μίσος και αγάπη μαζί. Έτσι το λένε οι Λατινοαμερικάνοι και είναι πραγματικά εύστοχο.

Δεν φοβήθηκα μην τυχόν παρερμηνευτεί το έργο. Η Ισπανία και η Βαρκελώνη συγκεκριμένα δεν έχει ταμπού με ανθρώπους του ιδίου φύλου. Στην Ιταλία, ναι, είχα προβλήματα με αυτό το έργο. Η τέχνη κατά τη γνώμη μου πρέπει να προκαλεί. Οπότε, γελάω με όλους αυτούς που θίγονται. Μια βαθύτερη ανάγνωση οδηγεί στο σκεπτικό που είχα ήταν όταν το έκανα.  Όποιος θέλει να το παρερμηνεύσει, το παρερμηνεύει".

Το γκράφιτι ζωγραφίστηκε την άνοιξη του 2017. Ξαφνικά ο Σαλβατόρε Μπενιτέντε ξυπνά ένα πρωί και βλέπει το έργο του ως εξώφυλλο σε γαλλικό περιοδικό. Όχι ένα οποιοδήποτε περιοδικό. Αλλά το "France Football" με αναγνώστες και αγοραστές εκτός Γαλλίας. Ήταν ένα βραβείο;

"Δεν περίμενα να γίνει εξώφυλλο σε περιοδικό. Δεν περίμενα ένα γκράφιτι που έκανα το 2017, να έχει απήχηση το 2019. Στην Αργεντινή ή την Πορτογαλία - χώρες καταγωγής των Μέσι και Κριστιάνο - θα ήταν λογικό, αλλά εδώ μιλάμε για τη Γαλλία. Είναι ένα γνωστό περιοδικό.

Η εικόνα του ταξιδεύει στις ΗΠΑ, στην Κίνα. Έχουν γίνει πόστερ, έχουν γίνει στάμπες σε φανέλες. Δεν θα έλεγα βραβείο, αλλά έκπληξη. Θα πρέπει να προχωρήσω σε μία επικαιροποίηση ίσως, καθώς ο Κριστιάνο φορά τη φανέλα της Γιουβέντους".

Η ερώτηση αναπόφευκτη. Ο TV Boy παραμερίζει την καλλιτεχνική του ουδετερότητα και διαλέγει. Λοιπόν σινιόρε, Μέσι ή Κριστιάνο: "Μου αρέσει περισσότερο ο Μέσι, γιατί είναι πιο ταπεινός. Μου αρέσει πολύ αυτή η ταπεινότητα".

Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο γκράφιτι. Σκέφτεται να το κάνει; Στην ερώτησή μας θυμάται τα γκράφιτι με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και υπόσχεται να έλθει με ιδέες στη χώρα μας.

"Θα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα. Είναι μια υπέροχη χώρα, έχω περάσει ως τουρίστας. Όταν ξεκίνησε η κρίσης έκανα ένα σκίτσο με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη. Θα ήθελαν το επικαιροποιήσω στη χώρα σας. Αλλά, δεν μου αρέσει μόνο η πολιτική, είναι κρίμα ν' ασχοληθώ μόνο με την πολιτική όταν η χώρα σας έχει τόση ιστορία"...

sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: