1.4.19

Εθνικισμός, δημαγωγία και παραπληροφόρηση...



...για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Παραπληροφόρηση, fake news, θεωρίες συνωμοσίας και στρατιές από τρολ συνόδευαν τις συνομιλίες των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας σε όλη τη χρονική διάρκεια των διαβουλεύσεων έως την...
υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Στόχος αρχικά ήταν να αποτρέψουν την υπογραφή της Συμφωνίας και στη συνέχεια να την απονομιμοποιήσουν, διασπείροντας απίθανες παραδοξότητες, οι περισσότερες από τις οποίες ανατρέπονταν από τα ίδια τα πράγματα, για να δώσουν όμως τη θέση τους σε νέες απιθανότητες και διαστρεβλώσεις που αναπαράγονταν, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Ότι τελικά δεν πέτυχαν τον στόχο τους, είναι μια νίκη της δημοκρατίας απέναντι στο ψέμα και της ειρήνης και της συνεργασίας απέναντι στο μίσος.

Κοινή ιδεολογική βάση της παραπληροφόρησης είναι ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία, και βασικό εργαλείο κινητοποίησής της είναι η υποκίνηση του φόβου. Ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Damjan Manchevski, αρμόδιος για την Ενημέρωση, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού με τον ομόλογό του Νίκο Παππά την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα το διατύπωσε ως εξής: «Οι ψευδείς ειδήσεις και η προπαγάνδα έχουν στόχο να επαναφέρουν κρυμμένους φόβους, ενώ πάντα πίσω από αυτές τις ειδήσεις κρύβεται ο εθνικισμός».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σκόπιμη παραπληροφόρηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για καθοδηγούμενη δραστηριότητα από συγκεκριμένα κέντρα, από έναν καλά στημένο μηχανισμό και από ανθρώπους οι οποίοι είναι γνωστοί, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι. Σκοπός τους ήταν να αποτρέψουν τη συμφωνία, αποτρέποντας τον κόσμο από το να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, μέσω της καμπάνιας «boycott».

Όμως ο εθνικισμός και η παραπληροφόρηση πάνε μαζί με την υποκρισία και την πατριδοκαπηλία. Ο Νίκος Παππάς μίλησε στην ίδια εκδήλωση για τον νεοδημοκράτη υπερπατριώτη επιχειρηματία στον τουρισμό, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν πηγαίνει μεν με τον πρωθυπουργό στα Σκόπια, όμως το ταξιδιωτικό του γραφείο περιλαμβάνει κατά κόρον «πακέτα» εκδρομών στα Μπίτολα και την Οχρίδα. Έτσι αντιλαμβάνονται ορισμένοι τον πατριωτισμό.

Στην πατριδοκαπηλία, από την πλευρά των πολιτικών ηγεσιών, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: Επί τριάντα χρόνια ενδύθηκαν τον μανδύα του πατριωτισμού για να κρύψουν αυτό που πραγματικά ήταν: πατριδοκάπηλοι. Έριχναν νερό στο μύλο της Ακροδεξιάς και στις δύο χώρες. Επένδυσαν στην καλλιέργεια κίβδηλων εθνικών μύθων. Πρόταξαν συνθήματα που ενεργοποιούσαν εθνικιστικά αντανακλαστικά, για να κρύψουν τη διάτρητη και σαθρή επιχειρηματολογία τους. Φτάνουν στο πρωτοφανές οξύμωρο, η αντιπολίτευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία να χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για να αντιστρατευθεί τη Συμφωνία.

Οι δημοσιογράφοι από τη Βόρεια Μακεδονία, στην ίδια εκδήλωση, παρουσίασαν τον χορό των fake news που διακινήθηκαν στα παραδοσιακά ΜΜΕ, ιδίως όμως στο Internet και στα social media. Το ίδιο το περιεχόμενο της Συμφωνίας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιαστεί, είπαν, καθώς συναντούσε συνεχώς εμπόδια από τη φασαρία των fake news και τον θόρυβο της παραπληροφόρησης. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα εθνικιστικού οίστρου, δημαγωγίας και παραπληροφόρησης όπως ακούστηκαν στη γείτονα χώρα:

* Χάνουμε τα πάντα - χάνουμε την ταυτότητα μας.

* Η Συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει στην Ελλάδα.

* Η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τη Συμφωνία.

* Μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη Συμφωνία.

* Το δημοψήφισμα και η Συμφωνία δεν έχουν καμία σχέση με την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

* Η χώρα θα χρησιμοποιηθεί για τα ραδιενεργά απόβλητα από ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.

* Η Google θα διαγράψει τη μακεδονική γλώσσα.

* Το gmail θα σβήσει τη μακεδονική γλώσσα και τα mail θα λειτουργούν μόνο στα βουλγαρικά.

Νταρζάνου Αγγέλα

avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: