29.4.19

Νίκη Σάντσεθ χωρίς αυτοδυναμία στην Ισπανία...

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Ποδέμος και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να...
συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

«Το μπλοκ της Αριστεράς κερδίζει αυτό της Δεξιάς, που συγκεντρώνει συνολικά 146 έδρες» γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς: Λαϊκό Κόμμα 65, Πολίτες 57 και Vox 24.

Οι Podemos πάντως μετράνε 29 έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2016.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Το 2016, το PP, υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι, κέρδισε 137 έδρες, την ώρα που στις εκλογές της 28ης Απριλίου εξασφαλίζει έως τώρα 65 έδρες. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μία έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

Σε 75,41% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Αυτή ήταν η τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Βάσει των πρώιμων αποτελεσμάτων, καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα περιφερειακά κόμματα, για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: