1.4.19

Γιατί η ήττα στην Πόλη είναι τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν...

Υπάρχει ένα ρητό στην τουρκική πολιτική που λέει πως «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία»: αυτό αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πόσο πολιτικά δύσκολη είναι η θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη...
διαφαινόμενη εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη…

Παρότι πολλοί θα περίμεναν πως η απώλεια της Άγκυρας θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τον Τούρκο πρόεδρο, η αλήθεια είναι πως μια νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί την πιο βαριά ήττα της χτεσινής εκλογικής διαδικασίας.

Τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στον εκλογικό «χάρτη» είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το 2017, μετά από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

«Αν παραπατήσουμε στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πατάμε γερά στην Τουρκία» είχε προειδοποιήσει στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν, εμφανώς ανήσυχος που οι πολίτες είχαν ψηφίσει εναντίον του. Και αυτό γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη στην οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα και της οποίας διατέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του ’90.

Όπως γράφει το BBC, πως το προαναφερθέν ρητό της τουρκικής πολιτικής σκηνής επικυρώνει ολόκληρη την πολιτική καριέρα του Τούρκου προέδρου.

Πριν από 25 χρόνια, ο Ερντογάν κέρδισε την «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης και έγινε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Ωστόσο, η επιτυχία του εκείνη πιθανώς να οφειλόταν περισσότερο στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της εποχής και λιγότερο στην πειθώ του Τούρκου πολιτικού.

Ο Ερντογάν άπλωσε τότε χείρα βοηθείας στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες Κωνσταντινούπολης, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει τη Δημοκρατία και πως θα πολεμήσει για να κάνει την πόλη –και την Τουρκία- μέλος του δυτικού κόσμου.

Έκτοτε η εικόνα στην Κωνσταντινούπολη έχει αλλάξει δραματικά, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει «γονατίσει» το τελευταίο διάστημα τη χώρα.

Και παρότι το όνομα του Ερντογάν δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο, η ήττα του AKP είναι συμβολική και δείχνει πως μετά από 25 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος χάνει τους πιο μεγάλους και πιστούς υποστηρικτές του.

Είναι μια «βολή» στο γόητρό του αλλά και το προφίλ του… παντοδύναμου πολιτικού που καλλιεργεί εδώ και χρόνια.

Φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε στην αντιπολίτευση, μετατρέποντας τις δημοτικές εκλογές σε «εθνική μάχη».

Όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια από τις δεκάδες προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε, στις χτεσινές κάλπες διακυβευόταν η «επιβίωση του έθνους».

Είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να «θάψουν» στις κάλπες τους εχθρούς της χώρας.

Επιχείρησε, μάλιστα, να καθησυχάσει τους πολίτες για την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι είναι το «αφεντικό» της οικονομίας ως πρόεδρος της χώρας. Κατηγόρησε δε τη Δύση και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας.

Ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής, μίλησε στο Euractiv και για τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στον οικονομικό τομέα.

«Ήταν μια κακή βραδιά για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Είχαν κακές αποδόσεις σε όλες τις πόλεις-κλειδιά στον τομέα της οικονομίας. Για ένα κόμμα που υποστηρίζει με σθένος ότι στηρίζει τις επιχειρήσεις, αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα»...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: