30.3.19

Μήπως να αρχίσουμε να μιλάμε για το...bremain;...



Hταν η τρίτη και... φαρμακερή ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit. Και ήταν η τρίτη φορά που απερρίφθη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε τα πάντα. Κατέθεσε προς ψήφιση μόνο το σκέλος που...

ρυθμίζει τα του διαζυγίου και όχι και το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο και καταγράφονται οι περισσότερες αντιδράσεις. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό «προσέφερε» και την παραίτησή της σε περίπτωση υπερψήφισης, ώστε να «δελεάσει» τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κόμματός της που αντιδρούν. Μάταια όμως, καθώς 344 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 286 «υπέρ», βγάζοντας ως αποτέλεσμα το... αδιέξοδο.


Για την Τερέζα Μέι, που αγωνίστηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 2017 με το σύνθημα «ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», η εξέλιξη αυτή προσυπογράφει την πολιτική καταστροφή της. «Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον», δήλωσε μετά την ψηφοφορία η ίδια. «Το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ξεκαθάρισε.

Τη «λύπη» της για την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 12 Απριλίου είναι πλέον πιο «πιθανή». Η ΕΕ έχει δηλώσει εμφατικά άλλωστε ότι είναι προετοιμασμένη και γι' αυτό το σενάριο και ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για τους όρους αποχώρησης. «Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν σε ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Οι επί μέρους συμφωνίες ανά τομέα, δεν αποτελούν επιλογή», ξεκαθάρισε η Επιτροπή.

Την ώρα που διεξαγόταν στην Βουλή η ψηφοφορία, πάντως, οργανώσεις που υποστηρίζουν το Brexit με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο φωνάζοντας το σύνθημα «Leave». Μήπως όμως, αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει λύση, έχει έρθει η ώρα αντί να μιλάμε για Brexit, να αρχίσουμε να μιλάμε για Bremain;

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει εφόσον η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και το εκάστοτε κράτος-μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή σε διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία που το κράτος-μέλος θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν μια οποιαδήποτε πιθανή παράταση δεν έχει λήξει.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ έχει προειδοποιήσει πως η 12η Απριλίου μπορεί να αποδειχθεί η «μοιραία» μέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει ατάκτως από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ωστόσο η Βρετανία έχει μια τελευταία ευκαιρία. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 10 Απριλίου, οι 27 της Ευρώπης δίνουν ραντεβού με την Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες και περιμένουν να ακούσουν το νέο σχέδιο της... αν έχει κάποιο σχέδιο.


O Guardian σημειώνει ότι τα ανοιχτά σενάρια για τη συνάντηση που θα καθορίσει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τα εξής:

1. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει επόμενα βήματα

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δηλώσει ότι θα εξετάσουν μια παράταση του άρθρου 50, εάν η συμφωνία αποχώρησης απορριφθεί ξανά από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, είχαν δηλώσει επίσης, ότι αναμένουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει ένα πλάνο για τα επόμενα βήματά του, πριν από τις 12 Απριλίου, ώστε αυτό να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Downing Street βρεθεί σε πλήρη παράλυση ή απορρίψει όποια τυχόν λύση προκύψει από την κοινοβουλευτική συζήτηση που αναμένεται την Δευτέρα, τότε οι ηγέτες της ΕΕ θα βρίσκονται σε θέση ισχύος όταν θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου. Η απόφαση τους θα είναι είτε μια ήπια αποπομπή του Ηνωμένου Βασιλείου, με την προσδοκία ότι το συνακόλουθο χάος από την αποτυχία συμφωνίας θα κάνει την βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενδεχομένως θα απευθύνουν έκκληση στους βουλευτές που αντιδρούν. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μακρά παράταση με προϋποθέσεις - και να αφήσουν το κοινοβούλιο να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. Οι χώρες της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουν να είναι στο επίκεντρο ενός λάθος τέλους σε ένα αναπόφευκτο blame game.

2. Η Βουλή των Κοινοτήτων υποστηρίζει ένα ήπιο Brexit

Αν η Βουλή των Κοινοτήτων υποστηρίξει τη μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν «μέσα σε λίγες ημέρες» την πολιτική τους διακήρυξη, καθιστώντας μη υποχρεωτική άμεσα την απόφαση για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προς αυτήν την πορεία. Μια τέτοια διατύπωση δεν θα είναι λεπτομερής. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας τελωνειακής ένωσης θα είναι σκληρές, όταν θα γίνουν. Κι αυτό γιατί οι Εργατικοί θα ζητήσουν το να έχει λόγο η βρετανική κυβέρνηση στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό είναι πιθανό να συγκρουστεί με την πραγματικότητα - αλλά πρόκειται για μια μεταγενέστερη συζήτηση που θα ξεκινήσει όταν πια το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τεθεί ήδη εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης , στη βάση που περιγράφτηκε παραπάνω, οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σε μία παράταση έως τις 22 Μαΐου. Αυτό θα ήταν επίσης μια επιλογή, εάν η Τερέζα Μέι κατάφερνε να περάσει τη συμφωνία ως έχει σε μία πιθανή τέταρτη ψηφοφορία.

3. Δημοψήφισμα ή εκλογές

Υπάρχει και η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Και τα δύο αυτά σενάρια απαιτούν μια μακρά παράταση, που θα εκτείνεται σίγουρα μετά τις Ευρωεκλογές. Σε αυτή την περίπτωση οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το μάκρος αυτής της παράτασης στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η παράταση δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη από 9 μήνες, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Μια παράταση μέχρι το τέλος του Μαρτίου του επόμενου έτους είναι πολύ πιθανή – με την πρώτη ημέρα που θα βρει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός του μπλοκ να είναι η Πρωταπριλιά του 2020 – αλλά και η προοπτική της παράτασης των 21 μηνών είναι επίσης στο τραπέζι, κρατώντας την Βρετανία στην ΕΕ μέχρι το 2021.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: