1.3.19

Αλήθειες και συμπεράσματα...

Η χθεσινή επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιερ Μοσκοβισί αποτέλεσε ευκαιρία να ακουστούν ορισμένες σημαντικές αλήθειες, οι οποίες αφορούν άμεσα τη μεταμνημονιακή φάση της χώρας και την...
πολιτική κατάσταση που επικρατεί με δεδομένο ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Την πρώτη αλήθεια την είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα διάσωσης... δεν είμαστε στο επίπεδο που ήμασταν πριν, όταν ήσασταν στην πλευρά των πιστωτών και εμείς των δανειζομένων» τόνισε. Για να προσθέσει ότι η σχέση της χώρας μας με τους θεσμούς είναι σχέση συνεργασίας και όχι επιβολής. Τη δεύτερη αλήθεια την κατέθεσε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, δεν είναι σε μεταμφιεσμένο πρόγραμμα... είναι σε διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης».

Οι δύο αυτές αλήθειες συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Ασφαλώς και δεν είμαστε σε Μνημόνιο, ασφαλώς και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που θέλουν οι δανειστές. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συνεννοούμαστε μαζί τους και στο τέλος να καταλήγουμε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Μια τρίτη αλήθεια ήρθε πάλι από τον επίτροπο. Μιλώντας στη Βουλή ο Π. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτή την προοπτική να μειωθεί το ετήσιο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που μέχρι το 2022 έχει καθοριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ, αφού το χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλώντας στην ΕΡΤ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρότεινε ποτέ πλεόνασμα 3,5%, αλλά ήταν απαίτηση του ΔΝΤ και ορισμένων κρατών (βλέπε Γερμανία).

Από αυτά γίνεται σαφές πως η χώρα μας έχει και τις δυνατότητες και τις συμμαχίες μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια να χαλαρώσει την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών στην οικονομία της και να ελαφρύνει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική των υπερφορολογήσεων και της λιτότητας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Ορισμένοι στόχοι, όπως τα πλεονάσματα, είναι εθνικοί. Ας βγουν επομένως από την πολιτική αντιπαράθεση και ας διεκδικηθούν από κοινού από τα δημοκρατικά κόμματα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: