1.3.19

Ο «φόβος» των ευρωεκλογών για την κυβέρνηση...

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση μετά το αποτύπωμα, που θα αφήσουν οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές, αν αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να μην «λοξοδρομήσει» και να...
στήσει τις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο; Αυτό είναι το ερώτημα που μπαίνει πλέον επιτακτικά στις κλειστές συσκέψεις, που πραγματοποιούνται σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, αφού οι δύο εκλογικές μάχες θα αποτελέσουν τον «οδηγό» για την εθνική κάλπη.

Οι ήττες που υπέστησαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς με την επιλογή τους να οδηγήσουν τη χώρα σε εθνικές εκλογές, με μια εκλογική μάχη λίγους μήνες πριν, σαφώς και συνυπολογίζονται στους σχεδιασμούς που γίνονται στην Ηρώδου Αττικού. Τον Ιούνιο του 2009 η κάλπη για την Ευρωβουλή αποτέλεσε τον προάγγελο για την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αφού κατέγραψε ποσοστό 36,65% έναντι 32,30% της ΝΔ. Ακολούθησαν οι βουλευτικές εκλογές τρεις μήνες μετά, με τον Γιώργο Παπανδρέου να επικρατεί με ποσοστό 43,92% και τον Κώστα Καραμανλή να καταγράφει ποσοστό 33,47%. Ίδια περίπου εικόνα και στην επόμενη μάχη των Βρυξελλών με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2014 να κατακτά την παρθενική του πρωτιά απέναντι στη ΝΔ  με ποσοστό 26,56% έναντι 22,72% της γαλάζιας παράταξης. Επτά μήνες μετά, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έκοβε πρώτο το νήμα στις εθνικές εκλογές με 36,34% με τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθεί με 27,81%.

Παρά τα αρνητικά προηγούμενα που υπάρχουν, η ολοκλήρωση της Συνταγματικής θητείας παραμένει το βασικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης και όπως αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής. Αυτό που εκτιμούν αρκετοί κυβερνητικοί, αλλά και δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μια ήττα περιορισμένης κλίμακας στις ευρωεκλογές (μέχρι 5 μονάδες) μπορεί να ανατραπεί. To καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε τη ΝΔ να μην ανεβαίνει πάνω από το 30%. 

Οποιαδήποτε μεγαλύτερη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει μια διαφορετική συζήτηση και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς αφύπνισης των πρώην ψηφοφόρων απέναντι στον «κίνδυνο επικράτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της γαλάζιας παράταξης». Το δίλημμα των δύο προτάσεων που έχουν να διαλέξουν οι πολίτες αναμένεται σε κάθε περίπτωση να μπει δυναμικά από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο προοδευτικός αριστερός πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και η ακραία αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πρόταση της ΝΔ.

Οι αναλύσεις για τις ευρωεκλογές επεκτείνονται και σε σχέση με τον τρόπο που ψηφίζουν παραδοσιακά οι Έλληνες πολίτες και στο κατά πόσο η ευρωκάλπη αποτελεί μια ψήφο διαμαρτυρίας προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα "χαλαρά χαρακτηριστικά" της δεν αγγίζουν μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πως η ΝΔ ρίχνει συνεχώς τον πήχη της νίκης της για τον ερχόμενο Μάιο.

Από τη στιγμή που στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στους μήνες που απομένουν μέχρι τον Οκτώβριο, είναι επακόλουθο οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές να αποτελούν μάχες μεγίστης σημασίας, που δεν πρέπει να δώσουν μήνυμα στρατηγικής ήττας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκοπική ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στηρίζουν πολλά στη γρήγορη επίλυση του ζητήματος των 120 δόσεων και των κόκκινων δανείων. Σε συνομιλίες του newpost.gr με κυβερνητικά στελέχη γίνεται σαφές πως στηρίζουν πολλά και στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν αναταράξεις ενόψει και των ευρωεκλογών. Μια άσχημη εξέλιξη στην Ελλάδα ενδεχομένως να επέφερε σημαντικό πλήγμα στις δυνάμεις του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και να έδινε πόντους στους ευρωσκεπτικιστές.

Όσον αφορά τις εκλογές των ΟΤΑ, με τις συμμαχίες που ετοιμάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν η εικόνα του κόμματος να είναι πολύ καλύτερη από αυτή του 2014. Έμπειρο στέλεχος της πλειοψηφίας εξηγούσε στοnewpost.gr πως ακόμα και στους δήμους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, θα συνταχθεί απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ στο δεύτερο γύρο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: