1.2.19

Προς τι η ευχή«καλά σαράντα»...


Το παρακάνουμε ορισμένες φορές. Με τον θυμό σύμβουλο, παραληρούμε. Ηξερα έως τώρα πως...
η ευχή «καλά σαράντα» συνοδεύει μωρό που μόλις γεννήθηκε και απευθύνεται κυρίως στη λεχώνα μητέρα: να είναι καλά το παιδί και να φτάσει υγιές στις σαράντα μέρες, να σαραντίσει· να περάσει δηλαδή το κρίσιμο διάστημα των πρώτων σαράντα ημερών.

Είδα τώρα, με την αναμπουμπούλα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ευχή «καλά σαράντα» να «συνοδεύει», δίκην… επικηδείου, «108 στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που υπέβαλαν μαζικά παραιτήσεις» (χθεσινή «Εφ.Συν.»), από τα οποία όμως τα 81, κατά τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, «δεν ήταν καν μέλη του μητρώου μας». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης υπερθεμάτισε με το κάπως… μακάβριο: «Οι τεθλιμμένοι συγγενείς και φίλοι των κομμένων από τα ψηφοδέλτιά μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είναι καν μέλη του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζονται ως λίστα… αναχωρητών για δήθεν πολιτικούς λόγους. Καλά σαράντα, παιδιά…», κατέληξε.

Είναι γεγονός (όσοι δεν το βλέπουν, δικό τους πρόβλημα) ότι, μετά τις «Πρέσπες» και ενόψει εκλογών (όποτε γίνουν μες στο ’19), στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα δύο κόμματα του κεντροαριστερού χώρου, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποτάμι, παρατηρείται ζωηρή κινητικότητα, με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον· ιδίως για τα δύο κεντροαριστερά, τα οποία δυνάμει, πιστεύω, θα καθορίσουν μετεκλογικές κυβερνήσεις συνεργασίας· πιθανότατα κεντροαριστερού χαρακτήρα, μετά την αποχώρηση Καμμένου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Νομίζω, λοιπόν, ότι τέτοιες ώρες επίσημοι είτε επώνυμοι σχολιασμοί επί πολιτικών γεγονότων, τα οποία ενδέχεται κάτι να σηματοδοτούν, καλύτερα να υπεισέρχονται στην ουσία του γεγονότος, παρά να μένουν στην επιφάνεια με σχόλια περισσής και παρελκυστικής αυταρέσκειας τύπου «αναχωρητές», «τεθλιμμένοι» και «καλά σαράντα». Προς εκλογές βαδίζουμε. Δεν προκηρύχθηκε… διαγωνισμός εξυπνάδας!

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: