2.2.19

Υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ...

Το «σταυρόλεξο» του Επικρατείας και τα σενάρια για τις μετακινήσεις...

Παρ’ όλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τη θητείας της, η προετοιμασία των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει με γοργούς ρυθμούς ώστε να είναι όλα έτοιμα και για τον...
Μάιο. Ο κ. Τσίπρας με τις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πετύχει δύο στόχους:

Πρώτον, όπως είναι αυτονόητο, να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην μέγιστη απήχηση των ψηφοδελτίων και την ικανοποίηση των φιλοδοξιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, να εκφράσει έμπρακτα το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, κάτι όχι απλό, δεδομένης της πολυδιάσπασης του κεντροαριστερού χώρου.

Το «σταυρόλεξο» του Επικρατείας

Το πιο δύσκολο «σταυρόλεξο» που καλείται να λύσει ο κ. Τσίπρας είναι αυτό του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει από τρεις (αν επαληθευτούν οι αρνητικές δημοσκοπήσεις) έως πέντε (αν κερδίσει τις εκλογές) βουλευτές Επικρατείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,46% είχε εκλέξει τους; Γιάννη Δραγασάκη, Θεανώ Φωτίου, Νίκο Κοτζιά, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Κώστα Γαβρόγλου. Στις επερχόμενες εκλογές η κ. Φωτίου θα κατέβει κατά πάσα πιθανότητα στον Νότιο Τομέα της Β Αθήνας, η κ. Χριστοδουλοπούλου αμφιταλαντεύεται μεταξύ του Νοτίου Τομέα και του ευρωψηφοδέλτιίου, ενώ ο Κάστας Γαβρόγλου είτε θα κατέβει στην Α Αθήνας είτε δεν θα κατέβει καθόλου.

Από εκεί και πέρα, αυτοί που «παίζουν» για το Επικρατείας είναι οι:

·Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποτελεί εμβληματική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ και δύσκολα δεν θα βρισκόταν στο Επικρατείας.

·Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς δεν το συζητάει να κατέβει με σταυρό διότι έχει περισσότερο προφίλ «τεχνοκράτη» παρά «πολιτικού». Έχει το περιθώριο ο κ. Τσίπρας να έρθει σε ρήξη με τον αρχιτέκτονα των «Πρεσπών» ο οποίος ανήκει μάλιστα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

·Βαγγέλης Αποστολάκης. Ο ΥΠΕΘΑ είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα. Η προηγούμενη ιδιότητά του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμπεριέχει έναν συμβολισμό τον οποίο χρειάζεται ο κ. Τσίπρας μετά τις «Πρέσπες». Επιπλέον, θεωρείται ότι επέδειξε αξιοσημείωτη ψυχραιμία στη διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία και ικανότητα στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς.

·Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η τοποθέτηση του κ. Τζανακόπουλου στο Επικρατείας θα σημάνει την ανάληψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της βασικής ευθύνης για την προεκλογική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ.

·Πάνος Σκουρλέτης. Ο γραμματέας του κόμματος θα έπρεπε να είναι στο Επικρατείας για να διευθύνει την προεκλογική μάχη απερίσπαστος από το κυνήγι του σταυρού.

·Προσωπικότητα της Κεντροαριστεράς. Το άνοιγμα Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά λογικά πρέπει να εκφραστεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το ερώτημα είναι ποιος θα επιλεγεί μέσα από την κεντροαριστερή πανσπερμία κινήσεων και προσωπικοτήτων.

Έχουμε δηλαδή 6 υποψηφιότητες πρώτης γραμμή για 3-5 θέσεις. Πώς επιλύεται το σταυρόλεξο;

Ο Σκουρλέτης στον Βόρειο Τομέα

Η δυσκολία στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ενισχύει το σενάριο της μετακίνησης του Πάνου Σκουρλέτη στον Βόρειο Τομέα της Β Αθήνας. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μένει στη Νέα Ερυθραία και έχει ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό της περιοχής. Ωστόσο, η ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη στον Βόρειο Τομέα θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ιδιότυπη αναμέτρηση των δύο ηγετικών στελεχών για την «πρωτιά» στους σταυρούς. Βεβαίως, αν καταφέρουν να υπερβούν μια ορισμένη ψυχρότητα που διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις, θα μπορούσαν να συνάψουν μια προεκλογική συμμαχία, αποφεύγοντας τη φθοροποιό αναμέτρηση.

Χαρίτσης και Αχτσιόγλου

Ενδιαφέρον έχουν και τα σενάρια για το πού θα πολιτευτούν δύο ταχέως ανερχόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο υπουργός Εσωτερικών είναι πιθανόν να κατέβει στον Νότιο Τομέα της Β Αθήνας και όχι στη Μεσσηνία από όπου κατάγεται. 

Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι στα «καλύτερά της», φαίνεται να μετακινείται στην Α Θεσσαλονίκης. Η ενδεχόμενη τοποθέτηση των δύο νεαρών υπουργών στις «μεγάλες» περιφέρειες δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους θέλει σε πρώτους ρόλους για τα επόμενα (πολλά) χρόνια.

Βεβαίως όλα αυτά είναι σενάρια που μπορεί να ανατραπούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν μοιράζει μόνο τα χαρτιά. Είναι ο ιδιοκτήτης της τράπουλας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: