2.2.19

Κι όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών...


Η Βουλή φρόντισε έγκαιρα για το πολιτικό μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντάς τον σε αόρατο πρωταγωνιστή κατά την επεισοδιακή διήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πώς ακριβώς αντιμετώπιζε το Μακεδονικό ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε ορατό όταν...
παρέλαβε ο ίδιος μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 1993 την εξουσία, σχηματίζοντας την τελευταία του κυβέρνηση.

Διαθέτουμε πολλά σημαντικά ντοκουμέντα από την περίοδο εκείνη, στα οποία διαγράφεται και η τελική μετατόπιση των θέσεών του, από την αρχική αδιαλλαξία στην επιδίωξη ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού, τον οποίο θεμελίωσε με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη (13.9.1995).

Στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί σήμερα:

► 24.01.1994, η πρώτη μάχη στη Βουλή: ο Ανδρ. Παπανδέου εμφάνισε ως τετελεσμένη την ελληνική υποχώρηση στο ζήτημα: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αποδεχθεί συμβιβασμό στο όνομα, με επιθετικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία” και το δήλωνε δημοσίως και επισήμως, και εκ προοιμίου προς πάσα κατεύθυνση».

► Ο Ανδρέας «αναγνώρισε τη γλώσσα»: ακόμα και τον βασικό σημερινό ισχυρισμό των πολέμιων της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη γλώσσα του γειτονικού κράτους είχε αναπτύξει ο Μ. Εβερτ, κατηγορώντας τον Παπανδρέου ότι με την Ενδιάμεση Συμφωνία αναγνώρισε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ.

► Η ομαδική παραίτηση των βουλευτών: το «εύρημα» του Πάνου Καμμένου, να παραιτηθούν ομαδικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, για να μπλοκάρουν την ψήφιση της Συμφωνίας, το είχε διατυπώσει πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς το 1995, για να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου για το Μακεδονικό.

► Ο Ανδρέας και οι Αμερικανοί: την εύκολη κατηγορία ότι η σημερινή κυβέρνηση δρα ως εντολέας ξένων δυνάμεων και συμφερόντων, κυρίως των Αμερικανών, κατά διαβολική σύμπτωση την είχε απευθύνει η Ν.Δ. και ορισμένα μέσα ενημέρωσης στον Ανδρέα Παπανδρέου για την Ενδιάμεση Συμφωνία. 

► Έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα; Oσα ακούγονταν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μακεδονικό, έχουν κι αυτά την προέλευσή τους στο 1994. Ηταν τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ζητούσε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: