1.1.19

Σάρωσε ο «Ραφαήλ», έρχεται δριμύτερη η «Σοφία»…

Στα λευκά έντυσε τη χώρα το χαμηλό βαρομετρικό «Ραφαήλ» με το χιονιού σε πολλές περιοχές να ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο.

Απίστευτη χιονόπτωση στα...
Ανω Τρίκαλα Κορινθίας είχε ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής, καθώς το ύψος του χιονιού σε πολλά σημεία ξεπέρασε και το ένα μέτρο.

Ξεπέρασε τους 50 πόντους το ύψος του χιονιού στα ορεινά των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων, ενώ 20 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ρίχνουν αλάτι προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.

Μέχρι τώρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, «όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, και προετοιμαζόμαστε για την ερχόμενη Πέμπτη», όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις. Ενώ, πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Στο νομό Καρδίτσας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια 35 μηχανήματα. Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει πως η ΠΕ Καρδίτσας προετοιμάζεται για το νέο κύμα

Απίστευτη χιονόπτωση στα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας είχε ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής, καθώς το ύψος του χιονιού σε πολλά σημεία ξεπέρασε και το ένα μέτρο.

Πάνω από 70 πόντους το χιόνι στη Φθιώτιδα - Εγκλωβίστηκαν εκδρομείς

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισαν τα μηχανήματα στο κομμάτι Ανατολή, Μάρμαρα, μέχρι Κυριακοχώρι, όπου το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο και τα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

Αν και πιο δυτικά στα Βαρδούσια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στο Γαρδίκι Ομιλαίων όπου το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους! Εκεί μάλιστα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της Πολιτικής Προστασίας καθώς 50 περίπου επισκέπτες του ξενοδοχείου χρειάζεται να μετακινηθούν με το πέρας των διακοπών τους.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων με την Παύλιανη να δέχεται σημαντικές ποσότητες χιονιού που άγγιξε το μισό μέτρο.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχές

Το κύμα κακοκαιρίας «Ραφαήλ» δεν έφερε μόνο χιονοπτώσεις, αλλά και ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Ειδικότερα, μέχρι το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (σε χιλιοστά) ήταν οι εξής:

Κολυμπάρι χανίων 194
Στενή Ευβοίας 136
Φούρνοι 100
Φαλάσαρνα Χανίων 96
Πλατανιάς Χανίων 87
Ικαρία 70
Βίλια Αττικής 65
Έμπωνας Ρόδου 63

Παράλληλα, όσον αφορά τις ριπές ανέμων οι ισχυρότερες σημειώθηκαν στις εξής περιοχές:

Πάτρα Ρωμανός 124 χλμ/ώρα
Ισθμός Κορίνθου 114 χλμ/ώρα
Πεντέλη 114 χλμ/ώρα
Πάτρα - Πανεπιστήμιο 98 χλμ/ώρα
Μονεμβασιά 97 χλμ/ώρα
Αντίκυρα 92 χλμ/ώρα
Παξιμάδα Καρύστου 92 χλμ/ώρα
Σκύροςς 90

Ύφεση την Τετάρτη - Έρχεται δριμύτερη η «Σοφία» την Πέμπτη

Έντονη κακοκαιρία περιμένουμε αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως τις απογευματινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό Ραφαήλ, το οποίο νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31/12 βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά.

Από την Πέμπτη 03/01/2019 τη χώρα θα επηρεάσει νέο κύμα κακοκαιρία «Σοφία» με κύρια χαρακτηριστικά το δριμυ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: