2.1.19

Τους είχε καρφώσει και ξαφνικά τον αγαπάνε;...

Κώστας Βαξεβάνης

Στην υπόθεση της Novartis, φαίνεται πως φεύγουμε από την τηλεοπτική υγρασία που χρησιμοποιήθηκε στο σπίτι του Αδώνιδος ως ένδειξη φτώχειας και πάμε στην απειλητική υγρασία των κελιών. 

Η πρόσφατη εξέλιξη με τη...
δίωξη και την απαγόρευση εξόδου για το Νίκο Μανιαδάκη, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση που οριοθετεί απ ό,τι φαίνεται και την τελική ευθεία για την Εισαγγελική έρευνα. Είτε ο Νίκος Μανιαδάκης είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, είτε δεν είναι, η δίωξή του δεν δημιουργεί μόνο δικαστικά δεδομένα αλλά και σημαντικά πολιτικά.

Ας πάρουμε το ενδεχόμενο, ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Τότε για λόγους που η Εισαγγελία αξιολογεί ως σοβαρούς, τον εξαιρεί από προστατευόμενο μάρτυρα και τον εκθέτει μάλιστα εμφανίζοντάς τον να προσπαθεί να δραπετεύσει με την οικογένεια και την…οικοσκευή του. Τι συμβαίνει δηλαδή ξαφνικά. Ένας κατά Άδωνη και Σαμαρά κουκουλοφόρος αποκαλύφθηκε, έγινε γνωστή η ταυτότητά του και προφανώς είναι εύκολο για τους εμπλεκόμενους να τον αντιμετωπίσουν. Αν ο Μανιαδάκης είναι προστατευόμενος μάρτυρας τότε μπορούν όπως απειλούσαν να τον μηνύσουν, να τον εξευτελίσουν και να τον γδάρουν ή να τον ανασκολοπίσουν όπως διαλαλούσαν. 

Περιέργως όμως δεν συμβαίνει τίποτα απ όλα αυτά. H επιχειρηματολογία των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι πως φεύγει ένας προστατευόμενος μάρτυρας και καταρρέει η σκευωρία. Προσέξτε, αυτοί που έλεγαν πως η υπόθεση είναι σκευωρία γιατί κουκουλοφόροι μάρτυρες καταθέτουν ψέματα, τώρα λένε πως τα πάντα καταρρέουν γιατί ένας από τους “ψεύτες” παύει να τα λέει; Το κυριότερο όμως είναι πως ενώ πλέον έχουν και τον “ψεύτη” και το “ψέμα”, δεν τον διώκουν, δεν τον ισοπεδώνουν όπως έλεγαν, δεν βγαίνουν να πουν “να αυτός ήταν που έλεγε τα ψέματα και να γιατί είναι ψέματα”, αλλά τον αποδέχονται και τον επιβραβεύουν ως κάποιον που αποχωρεί από το παιχνίδι. 

Ενώ έχουν τη χρυσή ευκαιρία να αρχίσουν το ξήλωμα της “σκευωρίας”, την αφήνουν να φύγει και περιορίζονται να μιλάνε για την ανακατωσούρα που προκαλείται στην έρευνα. Είναι σα να έχουν το δολοφόνο και μιλάνε για την ακαταστασία που προκάλεσε στο χώρο του εγκλήματος και όχι για το πτώμα. Σε απλά ελληνικά, τους είχε καρφώσει ο δικός τους άνθρωπος, ο οποίος γνώριζε εκ της θέσης του και τώρα δείχνουν ανακουφισμένοι που βγαίνει εκτός.

Αν υποθέσουμε πως ο Νίκος Μανιαδάκης δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας, η δίωξη εναντίον του (και ίσως μία ακόμη για την οποία λέγεται πως υπάρχουν ενδείξεις για να ασκηθεί) είναι πολύ σοβαρή υπόθεση σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Ο Νίκος Μανιαδάκης υπήρξε σύμβουλος του Αντρέα Λοβέρδου στην πολιτική για το φάρμακο. Ο Λοβέρδος με ένα απειλητικό mail προς το Documento διαψεύδει και απειλεί με μηνύσεις, αλλά δυστυχώς γι αυτόν η σχέση του με τον Μανιαδάκη προκύπτει από κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος Κελέση, η οποία το κατέθεσε αλλά δεν διαψεύστηκε ποτέ από το Λοβέρδο. 

Ο Μανιαδάκης στη συνέχεια υπήρξε σύμβουλος του Μάριου Σαλμά ο οποίος τον απέπεμψε μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC, πως ενώ ήταν σύμβουλός του, έπαιρνε σημαντικά ποσά μέσω εταιρειών της συζύγου του που εμφανιζόταν να υπογράφει με τις φαρμακευτικές συμβάσεις για το φάρμακο. Στη συνέχεια έγινε σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη, πράγμα που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας τον όρο «άτυπος σύμβουλος». (Τον ίδιο όρο έχει χρησιμοποιήσει και για άλλον σύμβουλό του ο Γεωργιάδης, που φαίνεται να ξέπλενε το μαύρο χρήμα της NOVARTIS, ήταν και αυτός άτυπος).

Δηλαδή ο άνθρωπος εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη, ήταν σύμβουλος τριών υπουργών, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο NOVARTIS, με αρμοδιότητα την πολιτική του φαρμάκου και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι πολύ σοβαρές πτυχές που προκύπτουν από την δίωξη Μανιαδάκη, είτε είναι προστατευόμενος μάρτυρας είτε όχι, γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν ως μια ακόμη δικαστική εξέλιξη άνευ σημασίας και ουσίας. Αποσιωπάται πως ο δικός τους άνθρωπος, τον οποίο είχαν σε θέσει ευθύνης, είτε τους είχε καρφώσει, άρα δεν μιλάμε για σκευωρία αλλά για γνώση , είτε διώκεται κάνοντας ακόμη πιο εμφανή τη δική τους ευθύνη...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: