29.1.19

Η ατζέντα της επόμενης μέρας...

Η πρώτη μετά το μνημόνιο έξοδος στις αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου και οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού σηματοδοτούν την...
αλλαγή σελίδας που επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μόνη εκκρεμότητα που θα επιλυθεί τις επόμενες μέρες είναι η κύρωση και του Πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Η οικονομία, η αναπτυξιακή προοπτική, η ολοκλήρωση θεσμικών πρωτοβουλιών όπως η Συνταγματική αναθεώρηση και η ρύθμιση των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τα εργασιακά και αυτό που από την κυβέρνηση αποκαλούν σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών διαμορφώνουν την κυβερνητική ατζέντα της επόμενης μέρας.

Η ατζέντα αυτή, με ό,τι προσθήκες ενδεχομένως υπάρξουν στην πορεία, αναμένεται να ξεδιπλωθεί ως τις εκλογές, τις οποίες ο πρωθυπουργός τοποθέτησε για μία ακόμη φορά τον Οκτώβριο. Δεδομένης της συγκυρίας ωστόσο, ο πρωθυπουργός έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια στερεοτυπική αναφορά στην ολοκλήρωση της τετραετίας, καθώς υπογράμμισε ότι είναι η πρόσφατη ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση που της δίνει το ελεύθερο να ολοκληρώσει το έργο της ως το τέλος της θητείας της.

«Παίρνουν κεφάλι» οι ζυμώσεις για προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ - κεντροαριστεράς

Κατά τα λοιπά η ατζέντα του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της κεντροαριστεράς σε μια προσπάθεια σύμπηξης «προοδευτικού - δημοκρατικού» μετώπου εν όψει των εκλογών. Μπορεί ο πρωθυπουργός να τοποθετεί τις εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τη σημασία των ευρωεκλογών για τις οποίες ο στόχος είναι να καταγραφεί μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ, ώστε από εκεί και πέρα να διαμορφωθεί ανοδική δυναμική στην πορεία προς τις εκλογές.

Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, κλπ το πιθανότερο είναι ότι οι ζυμώσεις αυτές δεν θα περάσουν μέσα από το κυβερνητικό σχήμα (πχ με έναν πιθανό ανασχηματισμό διεύρυνσης) αλλά μέσα από κοινές πρωτοβουλίες εκδηλώσεις, κλπ όπου είναι δυνατό.

Ήταν ενδεικτική η χθεσινή εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ΤΙΤΑΝΙΑ, στην οποία απεύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός και στην οποία παραβρέθηκαν πρόσωπα προερχόμενα από την κεντροαριστερά όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης, ο Σπύρος Δανέλλης, ενώ παρέστη και ο προερχόμενος από την κεντροδεξιά Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Στον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε καθαρά μήνυμα προσανατολισμού σε «προοδευτικές συμμαχίες» εντός κι εκτός συνόρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό».

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ακολουθήσει μία ακόμη εκδήλωση, στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη» και με ομιλητές τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη και τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: