30.12.18

Ο σκεπτικισμός για το κλίμα την εποχή των fake news...













Η διάδοση του σκεπτικισμού σχετικά με τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής, μια επιχείρηση που...
κρατάει χρόνια κινητοποιώντας πάμπολλα think tanks και στρατιές επιστημόνων και δημοσιογράφων, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια παραγωγής fake news, και μάλιστα πολύ επιτυχημένων.

Πρόκειται όμως για ένα πεδίο παραγωγής ψευδών ειδήσεων που αφορά ούτε λίγο ούτε πολύ το μέλλον του ανθρώπινου είδους και όχι ένα ψεματάκι ενός αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δεν ισχύει το περίφημο «με μια ψευδή είδηση έχεις δύο φορές την αποκλειστικότητα, όταν τη δημοσιεύεις και όταν τη διαψεύδεις», διότι σκοπός είναι να γίνει πιστευτό το ψέμα. Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο δήθεν έγκυρος σκεπτικισμός βρίσκει τόσο πρόσφορο έδαφος, παρόλο που έχει να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο και πλέον συστηματικό συλλογικό επιστημονικό έργο που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο όνομα του ανθρώπου. Γιατί όμως;

Τα fake news δεν είναι μια διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία της πραγματικότητας, το προϊόν μιας διαφορετικής θεωρητικής προσέγγισης. Δεν είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο βλέπουν κάποια συμφέροντα το πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών ανταγωνισμών. Είναι αντίθετα ένα είδος ειδήσεων που δημιουργούνται για να φτιάξουν μια διαφορετική πραγματικότητα, για να ενισχύσουν την υπεροχή ενός στρατοπέδου και, ακόμα χειρότερα, για να επιβάλουν μια ρήξη χωρίς επιστροφή στον τρόπο με τον οποίο δυο αντιμαχόμενες πλευρές συγκρούονται.

Οι ψευδείς ειδήσεις αλλάζουν έτσι τον χαρακτήρα μιας σύγκρουσης, καθώς επιδιώκουν να εμφανίσουν την πιθανή υπεροχή του άλλου στρατοπέδου ως κάτι αδιανόητο και απατηλό και όχι ως μια πιθανή εξέλιξη της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Είναι ένα εργαλείο του εκφασισμού.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ υπερασπίζεται φανατικά το στρατόπεδο των πετρελαιάδων δεν έχει ως αφετηρία την αναγνώριση του προβλήματος και τη διεξαγωγή ενός διαλόγου στο πλαίσιο του υπάρχοντος διεθνούς θεσμικού πλαισίου, αλλά μεθοδεύει μια ρήξη με το αντίθετο στρατόπεδο που θα έχει όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι πλέον αδύνατο να αποφευχθεί.

Εκτός βέβαια από αυτή την καθαρή μορφή παραγωγής ψευδών ως προς τον κίνδυνο και την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις, όπου τα ψεύδη αφορούν ημίμετρα ή συνδυασμούς μέτρων (ΑΠΕ) και υποχωρήσεων (εξορύξεις), που υιοθετούνται στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης στρατηγικής βιώσιμων ενεργειών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: