29.12.18

Πούτιν και Ερντογάν σε πορεία “σύγκρουσης” για τη Συρία;...


Σημάδια αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, μετά τις νέες εξελίξεις στη Συρία, έχουν “πιάσει” τα αμερικανικά ραντάρ, σύμφωνα με...
πηγές της Ουάσιγκτον, που αναμένουν τις σημερινές συνομιλίες της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για να δουν πως θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ των δύο συμμάχων. Της αντιπροσωπείας θα ηγηθούν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε μία διαμάχη μεταξύ της Αμερικής και των Κούρδων του YPG, οι οποίοι προδομένοι από τους Αμερικανούς συμμάχους τους ξεκίνησαν συνομιλίες με το καθεστώς του αλ Άσαντ.
 ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, οι θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από την άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας, είναι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, μία θέση με την οποία δεν συμφωνεί αναγκαστικά η Τουρκία. Όμως, ο βασικός παίκτης του συριακού εμφύλιου είναι η Μόσχα και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει. 
Σε διαφορετική περίπτωση οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις θα οδηγηθούν σε κρίση. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, φρόντισε να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα, πριν φτάσει η τουρκική αντιπροσωπεία, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι η έκκληση των Κούρδων του YPG στη συριακή κυβέρνηση να εισέλθει στην πόλη Μανμπίζ «κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων, συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Από την πλευρά του, ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε από το Twitter ότι θα ταξιδεύσει στην Τουρκία και το Ισραήλ για να συζητήσει τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία. 
Η αποστολή του στοχεύει βασικά να δείξει ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια του Εβραϊκού Κράτους. Είναι φανερό ότι στην Άγκυρα θα θέσει την ανάγκη ψυχραιμίας ενόψει των στρατιωτικών εξελίξεων που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και -το πλέον σημαντικό- θα θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της στην περίπτωση που το Ιράν κτυπήσει το Ισραήλ μέσω της Συρίας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: