28.12.18

Πέθανε ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Όζ...

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 79 ετών, άφησε ο Άμος Οζ. Ο Ισραηλινός συγγραφέας έδινε μάχη τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο.

Τη...
θλιβερή είδηση ανακοίνωσε μέσω Twitter η κόρη του, Φάνια Οζ-Σαλτσμπέργκερ.

«Ο αγαπημένος μου πατέρας πέθανε ήρεμος μόλις τώρα από καρκίνο, έπειτα από μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ήταν περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του. Παρακαλώ, σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε κλήσεις» ανέφερε στο μήνυμά της, προσθέτοντας: «Ευχαριστίες προς εκείνους που τον αγαπούσαν».

Πολυγραφότατος

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939,  ο Άμος Κλάουσνερ (σ.σ. το αληθινό του όνομα) έφυγε από το σπίτι του στην εφηβεία και μετακόμισε στην Κιμπούτζ Χουλντά. Είχε προηγηθεί η αυτοκτονία της μητέρας του, όταν ήταν 12 ετών -γεγονός που τον σημάδεψε. Στην Κιμπούτζ Χουλντά άλλαξε το επίθετο του σε Οζ (σ.σ. στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη»). Εκεί έζησε μέχρι το 1986, οπότε και αποφασίζει να μετακομίσει στην πόλη Αράντ, καθώς ο γιος του έπασχε από άσθμα. Πήρε μέρος στον λεγόμενο «Πόλεμο των 6 ημερών», το 1967, και στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973).

Έχοντας ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Εξέδωσε το πρώτο του έργο το 1961, σε ηλικία 22 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε περισσότερα από 18 βιβλία, μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια, ενώ έγραψε περίπου 500 άρθρα και δοκίμια σε ισραηλινά και διεθνή περιοδικά. Μερικά από τα πιο γνωστά του βιβλία είναι:

«Το μαύρο κουτί»,
«Ιστορία αγάπης και σκότους» και
«Η νύχτα του συγγραφέα».

Τα λογοτεχνικά του έργα έχουν εκδοθεί σε 47 κράτη και έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Οζ τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων, όπως το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης

Ο Άμος Οζ ήταν από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξε ήδη μετά το τέλος του «Πολέμου των έξι ημερών» τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη και συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ.

Είχε εκφράσει επίσης την αντίθεσή του προς τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Το 1960 παντρεύτηκε την γυναίκα του Νίλι και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά...

athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: