30.12.18

Χριστούγεννα στη Μοσούλη...












Oι Αγιοβασίληδες ψάχνουν για παιδιά στην κατεστραμμένη πόλη...

ΦΩΤΟ


Άνθρωποι ντυμένοι Aγιοβασίληδες να περπατούν σε μια κατεστραμμένη πόλη, θα μπορούσε να...
είναι σκηνή από μετα-αποκαλυπτική ταινία, όμως είναι η πραγματικότητα στη Μοσούλη τα φετινά Χριστούγεννα. Η πόλη στο Βόρειο Ιράκ υπήρξε από το 2014 έως το 2017 προπύργιο του ISIS. Πλέον, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν επανακτήσει τον έλεγχο ύστερα από μια επιχείρηση απελευθέρωσης με τη στήριξη των ΗΠΑ, η οποία όμως άφησε πίσω τις πάρα πολλά θύματα και τεράστιες υλικές καταστροφές.



Δύο Ιρακινοί ντύθηκαν με στολή Άγιου Βασίλη και γέμισαν με δώρα τους σάκους τους προκειμένου να δώσουν λίγη χαρά στα παιδιά που υπέφεραν τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια.



Καθώς περπατούν στην παλιά πόλη της Μοσούλης, ανάμεσα στα συντρίμμια, ήταν σχεδόν αδύνατον να εντοπίσουν παιδιά. Όσα παιδιά εμφανίστηκαν φαίνεται πως χάρηκαν περισσότερο από την ίδια την πράξη καλοσύνης, παρά από το δώρο μίας μπάλας ή μίας κούκλας.

Έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες ανοικοδόμησης της πόλης, όμως σίγουρα η Μοσούλη, που είναι γνωστή ως «Μαργαριτάρι του Βορρά» θα αργήσει πολύ να θυμίζει την παλιά της μορφή. 

Σύμφωνα με το Associated Press, κατά την περίοδο της μάχης για την απελευθέρωση της πόλης από το Iσλαμικό Κράτος, το 2016 και το 2017, σκοτώθηκαν 9.000 έως 11.000 άμαχοι.

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: