29.12.18

Νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας...


Με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και να δώσει...
βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή υπουργών και των εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας –που εντάσσεται στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής – με επιδότηση της δόσης από το κράτος αλλά και για τις οφειλές των νοικοκυριών προς τράπεζες και Δημόσιο κατά τα πρότυπα που εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό λήγει –έπειτα από δίμηνη παράταση που δόθηκε– στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας. Σχέδιο που θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και θα απελευθερώσει πόρους που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί το «μοντέλο της Κύπρου» σε ό,τι αφορά την επιδότηση της δόσης για επιλέξιμους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στον νέο νόμο και ταυτόχρονα οι τράπεζες να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις δανείων προσφέροντας λύσεις με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.

Ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το νέο πλαίσιο θα έχει πολύ ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να «εκτοπιστούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των τραπεζών συμφώνησαν στην άμεση δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Στόχος είναι μέχρι τη λήξη της παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας να έχει διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών και όπως διαπιστώθηκε, κυβέρνηση και Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν ήδη κάνει πολλή δουλειά και το νέο πλαίσιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζη, «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος. Είμαστε σε σωστό δρόμο».

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη από την πλευρά της κυβέρνησης o αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος και από την πλευρά των τραπεζών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Ν. Καραμούζης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της ΕΕΤ Θεόδωρος Καλαντώνης (αναπληρωτής CEO της Eurobank), ο Γ. Αρώνης, αναπληρωτής CEO Alpha Bank, οι Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Χαντζηνικολάου, Κώστας Μηχαηλίδης, Παν. Ρουμελιώτης (πρόεδροι των Alpha, Πειραιώς, Εθνικής και Αττικής αντίστοιχα) και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χ. Απαλαγάκη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: