28.12.18

ΝΔ: Αδιανόητες και επικίνδυνες οι δηλώσεις Σγουρίδη...



...για θερμό επεισόδιο που θα ακύρωνε τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτη Σγουρίδη, για...
το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία που θα ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός το οποίο όμωςθα ακύρωνε την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες. Όπως αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. 

«Αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Μπορεί να καθυστρήσει η συμφωνία  των Πρεσπών - Ίσως συμβεί θερμό επεισόδιο»

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να συμβούν γεγονότα». 

Μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει γύρω στις 15 Ιανουαρίου» ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ ρωτήθηκε πότε θα επιλέξει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας γα μετονομασία της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία.

«Η καθυστέρηση μπορεί να είναι ένας μήνας, δύο μήνες» είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης επισημαίνοντας ότι «η εισαγωγή (σσ της Συμφωνίας των Πρεσπών) στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι deadline για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα δείτε ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί -με μεγάλες και βαριές υπογραφές- και δεν έχουν μπει ποτέ στο κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Σγουρίδης. 

Στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά ολα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει άμεσα ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

«Από τη μακρά θητεία μου μπορεί μια συμφωνία να έχει υπογραφεί αλλά να έρθει στη Βουλή σε χρόνο που δεν μπορεί να υπολογίσεις. Υπάρχουν πολλές φορές συμφωνίες που κράτη για τον α ή β λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συμφωνία για να έχει ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σε δύο κοινοβούλια. Γιατί όταν εισαχθεί στο κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ τότε αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους και παράλληλα την κυβερνητική επλειοψηφία» είπε ο κ. Σγουρίδης.

Κατά τον ίδιο, πάντως, «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο-Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο εληνικό κοινοβουλιο». Διευκρίνισε, δε, ότι «καθυστέρηση μπορεί να είναι και 2 μήνες και 1 μήνας στο χρόνο
από τη στιγμή που κυρώνεται στο σκοπιανό κοινοβούλιο».

Καμμένος: Σενάρια φαντασίας

Αποστασιοποιείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις δηλώσεις του στενού του συνεργάτη και αντιπροέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη ότι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο θα μπορούσε να είναι το γεγονός που θα ανατρέψει την αναμενόμενη κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων προς επικύρωση. 

«Θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επισοδείων (sic) ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα . Είμαστε η πιό ασφαλής χώρα της περιοχής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας» έγραψε πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στο twitter αδειάζοντας με εύσχημο τρόπο τον αντιπρόεδρο του κόμματός του, χωρίς όμως να κατονομάζει τον Παναγιώτη Σγουρίδη.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: