30.12.18

Κινέζικο διαστημόπλοιο έτοιμο για την πρώτη προσελήνωση...












 ...στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης...

Ένα κινεζικό διαστημικό σκάφος παίρνει θέση για να προσεληνωθεί για πρώτη φορά στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, μετέδωσε σήμερα το...
επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), σε μια αποστολή που θεωρείται σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας να δώσει ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμά της.

Το σκάφος, το Chang'e-4, εισήλθε σήμερα στην προγραμματισμένη τροχιά «για να προετοιμαστεί για την πρώτη στην Ιστορία μαλακή προσελήνωση στην μακρινή πλευρά της Σελήνης», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας. Δεν έκανε γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί η προσελήνωση.

Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με τον ίδιο ρυθμό που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας, έτσι η μακρινή πλευρά της ή «σκοτεινή πλευρά» δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη. Διαστημικά σκάφη μέχρι τώρα έχουν δει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όμως δεν έχουν προσγειωθεί ποτέ σ' αυτή.


Η Κίνα εκτόξευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα το διαστημικό σκάφος Change'e-4 με έναν πύραυλο «Μεγάλη Πορεία-3Β» (Long March-3B). Περιλαμβάνει σκάφος προσελήνωσης και ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης που θα ερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης.

Η Κίνα σκοπεύει να προλάβει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και να γίνει μέχρι το 2030 μεγάλη διαστημική δύναμη. Σχεδιάζει να αρχίσει την ερχόμενη χρονιά την κατασκευή του δικού της επανδρωμένου διαστημικού σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: