30.12.18

Μετά τη Συρία, ο Ερντογάν...












...τα βάζει και με δυο διάσημους ηθοποιούς...

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικεφαλής της εκτελεστικής, της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας, είναι ταυτοχρόνως και ο...
υπ’ αριθμόν ένα διπλωμάτης της χώρας. Είναι, επίσης, και ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Όμως, μετά την απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, που ανακοίνωσε μέσω twitter ο Ντόναλντ Τράμπ, ο παντοδύναμος ηγέτης των Τούρκων δεν ξέρει τι να κάνει στα νότια της χώρας. Πριν δέκα μέρες το πολύ, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια και στα ανατολικά της Συρίας εναντίον των «τρομοκρατών», βλέπε Κούρδοι, «θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες».

Η αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ ανάγκασε την Άγκυρα να «αναβάλει» την επονομαζόμενη «πρωτοβουλία για την κατάληψη της βόρειας και της ανατολικής Συρίας», που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοκρατικού Στρατού της Συρίας, της συμμαχίας, δηλαδή, Κούρδων, Αράβων, και άλλων κατοίκων της περιοχής. Όμως ο Δημοκρατικός Στρατός της Συρίας φαίνεται πως ήρθε σε συμφωνία και με τον Άσαντ για να αντιμετωπίσει την κατάληψη της περιοχής του.

Ο Ερντογάν θέλει να συνεργαστεί ταυτόχρονα και με την Ουάσιγκτον και με τη Μόσχα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του: να εξολοθρεύσει τους Κούρδους της Συρίας και να καταλάβει αυτή την περιοχή, που αποτελεί το ένα τρίτο της όλης επικράτειας και όπου βρίσκεται το 70% των αποθεμάτων πετρελαίου της Συρίας. Το PYD (Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης - πρόκειται για Κούρδους της Συρίας, που αντλούν έμπνευση από τον Αμντουλάχ Οτσαλάν, τον ιδρυτή-ηγέτη του PKK, και κέρδισαν το 65% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές), το YPG (Μόναδες Λαϊκής Προστασίας) και το YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών) αποτελούν, σύμφωνα με την Άγκυρα, «τρομοκρατικές οργανώσεις και συριακά παρακλάδια του ΡΚΚ».

Αυτή, όμως, είναι μια άποψη που δεν συμμερίζονται η Ουάσιγκτον, η Μόσχα και η Δαμασκός. Μόνο το Ισλαμικό Κράτος λέει ότι «το PYD είναι μια διαβολική οργάνωση απίστων». Η Ουάσιγκτον, όπως και το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, υποστηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τον Δημοκρατικό Στρατό, το PYD έχει ανοίξει γραφείο στη Μόσχα, ενώ η Δαμασκός τους κατηγορεί για «συνέργεια με τους ιμπεριαλιστές Αμερικάνους». Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν κερδίσει τη συμπάθεια σχεδόν του συνόλου της κοινής γνώμης στον Δυτικό Κόσμο χάρη στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του δημοσιογράφου Ραγκίπ Ντουράν στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: