30.12.18

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 22 νεκροί...











...από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας...

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που...
προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Ουσμάν που έπληξε τις κεντρικής Φιλιππίνες, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις τοπικές αρχές.


Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα αγοράκι 3 ετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Έντγκαρ Ποσάντας. Τα περισσότερα θύματα πνίγηκαν ή καταπλακώθηκαν από λάσπες και χώματα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις περιφέρειες Μπικόλ και Βισάγιας, στα ανατολικά.

«Ο άνεμος δεν ήταν ισχυρός, αλλά προκλήθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις», εξήγησε ο Ποσάντας.

Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των δεκάδων αγνοούμενων. Σύμφωνα με μια τοπική υπηρεσία της περιοχής Μπικόλ, στα νότια του νησιού Λουζόν, έχουν αναφερθεί 38 θάνατοι αλλά ο αριθμός αυτός δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να επιβεβαιωθεί.

«Το μεγαλύτερο μέρος των πληγεισών περιοχών βρίσκεται κάτω από τα νερά. Στέλνουμε στρατό και φουσκωτά για να βοηθήσουμε τις οικογένειες», είπε ο Κλαούντιο Γιουκότ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Μπικόλ, διευκρινίζοντας ότι σε ορισμένες περιοχές τα νερά φτάνουν μέχρι τις στέγες των σπιτιών.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες επιβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι σε λιμάνια, αεροδρόμια και λεωφορειακούς σταθμούς. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες 24 ώρες, κυρίως στις βόρειες Φιλιππίνες.

Περίπου 20 τυφώνες ή τροπικές καταιγίδες πλήττουν κάθε χρόνο το αρχιπέλαγος, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Ο τυφώνας Χαϊγιάν, τον Νοέμβριο του 2013, ήταν ο φονικότερος στην ιστορία της χώρας, καθώς άφησε πίσω του 7.350 νεκρούς ή αγνοούμενους.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: