1.11.18

Περιμένοντας νέα από τα Σκόπια...

Η πρώτη, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, υπουργική συνάντηση Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί σήμερα στην...
Αθήνα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο κ. Οσμάνι δήλωσε πριν αναχωρήσει από τα Σκόπια ότι θα συζητήσει με τον κ. Κατρούγκαλο την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τη συνεργασία με την Αθήνα σε ζητήματα εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. «Οι καιροί είναι ταραγμένοι τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα, όμως πιστεύω ότι εδώ αυξάνει η υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Ελλάδα επίσης η διαδικασία δεν απειλείται, παρά τις αναταράξεις της πολιτικής καθημερινότητας» εκτίμησε ο κ. Οσμάνι, ο οποίος ευχήθηκε να μοιραστεί «τα καλά νέα και από το ελληνικό έδαφος, πως το μονοπάτι των Πρεσπών δεν έχει επιστροφή και πως οι δύο χώρες παραμένουν στρατηγικοί εταίροι». Μετά τη σημερινή συνάντηση Κατρούγκαλου - Οσμάνι στο υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί αναμένεται να μεταβούν μαζί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της Aegean, στην εναρκτήρια πτήση της γραμμής Αθηνών-Σκοπίων.

Η απευθείας αεροπορική επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων επαναλαμβάνεται μετά την αλλαγή της ονομασίας του πρώην αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων». Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, και θα διαρκούν 1 ώρα και 15 λεπτά.

Χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε στο ραδιόφωνο του Real ότι η εβδομάδα αυτή είναι «κρίσιμη» γιατί θα μάθουμε την ακριβή διατύπωση της πρότασης για αλλαγή των συνταγματικών διατάξεων στα Σκόπια. «Είμαστε φυσικά σε επικοινωνία και παρακολουθούμε ούτως ώστε να μην απέχει η συγκεκριμένη διατύπωση από τα συμφωνηθέντα» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του με τον κ. Οσμάνι, καθώς η κατεύθυνση των αλλαγών στα προς τροποποίηση άρθρα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ περιγράφονται σαφώς από τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει και πιθανή αιτία ακυρότητας της συμφωνίας.

Αισιοδοξία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πάντως δεν έδειξε να ανησυχεί, αντιθέτως δήλωσε αισιόδοξος και για την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή:

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στη Βουλή, παρά την αντίθεση του ελάσσονος εταίρου μας, η οποία θα οδηγήσει στην υπερψήφιση. Δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς το χρονικό διάστημα, γιατί έχουν την υποχρέωση στα Σκόπια να περάσουν μια περίοδο διαβούλευσης που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά είναι εν μέρει πολιτική απόφαση. Κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάρτιο βέβαια, θα φτάσει η υπόθεση στη Βουλή και θα υπερψηφιστεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: