1.11.18

Ο «φερετζές»...

Προσβλητικό και απαξιωτικό, χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατά τη...
διάρκεια ομιλίας του στη Σούδα Χανίων. Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε την ανανέωση του κόμματος στα Χανιά «φερετζέ» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «οικογενειοκρατία».

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε ότι πιστεύει ότι το κόμμα είναι ιδιοκτησία του, συμπληρώνοντας: «Δε μπόρεσα να καταλάβω ποτέ γιατί μου δείξανε αυτή τη συμπεριφορά. Ξέρω, αλλά δε μπορώ να το πω. Και δε θέλω να έρθει η ώρα που θα υποχρεωθώ να το πω. Γιατί τότε εκτός από εκείνους που θα ζημιωθούν προσωπικά φοβάμαι ότι θα βλάψω και τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για ασέβεια προς το πρόσωπό του και την ιστορία του, που είναι και η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά ενώ αποκάλυψε ότι επί δυόμιση χρόνια προσπαθούσε να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό δεν κατέστη δυνατό.

«Αν μου έλεγε δεν σε θέλω, να βγω εγώ μόνος μου, περήφανα, και όχι να έρθει την τελευταία στιγμή και να μου πει σε κόβω, να πω Χανιώτες σας ευχαριστώ που με τιμήσατε τόσα χρόνια, δεν θέλω άλλο, κουράστηκα και σας τιμώ κι εγώ με τον τρόπο που φεύγω», είπε ο πρώην υπουργός.

Όσον αφορά τα Χανιά ο κ. Μαρκογιαννάκης πρόσθεσε: «Αν έλειπα εγώ τα μαύρα τα σκληρά χρόνια του ‘80 και του ‘90 δεν θα υπήρχε Νέα Δημοκρατία στα Χανιά. Ήθελα σεβασμό για τον αγώνα μου, αλλά και το δικό σας αγώνα. Ανανέωση δεν σημαίνει κόβουμε όσους δε γουστάρουμε και βάζουμε τους κουμπάρους και τους φίλους. Στη περίπτωση των Χανίων η ανανέωση είναι “φερετζές”», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Παρόλα αυτά ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε πως δεν θα σταματήσει να στηρίζει το κόμμα της ΝΔ, μολονότι στα Χανιά επήλθε διχασμός και πόλωση. «Θα κάνω ότι μπορώ να μην ξαναβγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά επήλθε διχασμός και πόλωση, υπάρχουν κόλακες που παραπληροφορούν τον πρόεδρο και το λέω γιατί ζω τον παλμό της κοινωνίας. Τι θα κάνω; Αγώνα για τη νέα Δημοκρατία ώστε να βγουν τέσσερις βουλευτές στα Χανιά», πρόσθεσε.

Τελειώνοντας τόνισε ότι θα συνεχίσει με ομιλίες σε όλο τον νομό Χανίων με την επόμενη ομιλία να έχει προγραμματισθεί για την Παλαιόχωρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Χρήστου Μαρκογιαννάκη:

«Θυσίασα για την πολιτική ότι είχα αποκτήσει μόνος μου, αυτό εκτιμάται. Κι εγώ ότι απέκτησα και απέκτησα πολλά όλα τα θυσίασα στην πολιτική. Δεν κράτησα το παραμικρό. Έτσι λοιπόν υπήρξε μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης, εκτίμησης, αλληλοεκτίμησης και εκτιμήθηκε πάρα πολύ ότι εγώ δεν ξεκίνησα από τα μεγάλα σαλόνια. Ξέρουν από πού ξεκίνησα, ξέρουν πώς πορεύτηκα. Η πορεία μου είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου.

Εγώ πορφυρογέννητος δεν ήμουνα, κουκουλαναθρεμμένος δεν ήμουνα. Αγωνίστηκα, πέτυχα και ότι πέτυχα δεν το πέτυχα χαριστικά, δεν ήμουν δοτός ποτέ, κι όποτε συμμετέχα στο δημόσιο βίο το απέκτησα κάτω από διαδικασίες αγώνων.

Δε μου δώρισε κανείς το παραμικρό. Αυτά για όσους παριστάνουν σήμερα τους κριτές μου.

Με τίμησαν οι Χανιώτες. 20.000 σταυρούς σε μονοσταυρεία το 2004. Δεν ξανάγινε ποτέ.

Με τίμησαν οι Χανιώτες, με τίμησε και το κόμμα μου. Παρότι δεν είχα την ομπρέλα προστασίας κανενός. Έχω όμως ένα παράπονο: δε με τίμησε όταν έπρεπε παρά όταν με είχα ανάγκη.

Τώρα λοιπόν, το ανάχωμα είναι πάλι παρών. Τώρα που μια καταχνιά, τώρα που μαύρα σύννεφα γεμίζουν τον πολιτικό ουρανό των Χανίων σε ότι έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία, το ανάχωμα της προστασίας είναι παρών πάλι.

Δε μπόρεσα να καταλάβω ποτέ γιατί μου δείξανε αυτή τη συμπεριφορά. Ξέρω, αλλά δε μπορώ να το πω. Και δε θέλω να έρθει η ώρα που θα υποχρεωθώ να το πω. Γιατί τότε εκτός από εκείνους που θα ζημιωθούν προσωπικά φοβάμαι ότι θα βλάψω και τη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ επί δυόμιση χρόνια ήμουν ο πρώτος της τάξης στα πολιτικά πράγματα των Χανίων και ενώ προσπαθούσα να έχω επαφή με τον πρόεδρο του κόμματος δε δεχόταν να μιλήσει μαζί μου. Ούτε ο διευθυντής του γραφείου του δε δεχόταν να μιλήσει μαζί μου!

Θα μου πείτε και τι θα έκανες; Αν μου έλεγε δε σε θέλω να βγω εγώ περήφανα να το πω και όχι να έρθει την τελευταία στιγμή να μου πει σε κόβω! Ήθελα να πω ότι ευχαριστώ Χανιώτες που με τιμήσατε τόσα χρόνια, και όχι να βγαίνει το κάθε παπαγαλάκι να λέει ότι βρήκανε λογαριασμούς του Μαρκογιαννάκη στο εξωτερικό, ότι ο Μαρκογιαννάκης έχει μπλεχτεί ότι όπου νάναι θα βγουν εντάλματα. Αυτή τη συμπεριφορά δεν την άντεχα.

Επί δυόμιση χρόνια! Εγώ, ο Μαρκογιαννάκης ο Χρήστος που έδωσα τη ζωή μου για τη Νέα Δημοκρατία! Που αν έλειπα εγώ να μαύρα τα σκληρά χρόνια της δεκαετίας του 80 και του 90 δεν ξέρω αν θα υπήρχε Νέα Δημοκρατία στα Χανιά. Τότε που το ΠΑΣΟΚ είχε δύο Υπουργούς και ένα βουλευτή και ήμουν μόνος μου να τους αντιμετωπίσω! Μόνος μου! Και δεν ήθελα τίποτα άλλο παρά σεβασμό.

Ήθελα σεβασμό στο πρόσωπό μου, στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά που ταυτιζότανε με εμένα αλλά προπάντων σεβασμός σε εσάς γιατί εσείς συμπορευτήκατε μαζί μου. Εσείς οι μπαρουτοκαπνισμένοι που είστε και τώρα ετοιμοπόλεμοι, ήμασταν τότε που όλοι μαζί αντέξαμε και τη Νέα Δημοκρατία την κρατήσαμε σε ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο παρά τα προβλήματα που υπήρχαν.

Δέχθηκα αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά. Δε θέλουν να είμαι υποψήφιος, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει ένα αξιακό κώδικα, εχώ βάζω την τιμή και την υπόληψη μπροστά. Και αυτά τα προσβάλλανε.

Και διερωτώμαι, γιατί; Γιατί; Γιατί; Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρατε. Και όποιος δεν ξέρει θα ρωτήσει τον διπλανό του και θα του πει. Αλλά εγώ θέλω το κόμμα μας να λειτουργήσει δημοκρατικά στα Χανιά.

Θέλω το κόμμα μας να μη θεωρηθεί από κανέναν ότι είναι ιδιοκτησία του, ούτε από άτομο ούτε από οικογένεια, και δε θα ήθελα να γίνει βιλαέτι κανενός η τοπική κοινότητα εδώ. Έτσι δέχθηκε αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση από τον Πρόεδρο, ότι δε θα συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο. Του λέω, γιατί; Και μου λέει, ανανέωση. Να φύγει ο 70άρης να έρθουν οι 65άρηδες.

Αλλά δεν είναι αυτό. Η λέξη ανανέωση έχει τόσο πολύ κακοποιηθεί, αντί για να είναι εργαλείο του εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου της χώρας είναι εργαλείο καταδίωξης εσωκομματικών αντιπάλων. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Αν θες να κάνεις ανανέωση κάνε το όπως το 1981 ο Μητσοτάκης που μου είπε για να μπω στο ψηφοδέλτιο. Δεν του είπα εγώ να φύγουν οι μεγαλύτεροι. Βάζεις τους νεότερους δίπλα στους μεγαλύτερους και βάζεις την κοινωνία να κάνει την ανανέωση. Η κοινωνία επιβάλλει την ανανέωση, δεν επιβάλλεται η ανανέωση. Αυτή είναι ανανέωση, όχι κόβουμε όσους δε γουστάρουμε και βάζουμε τους κουμπάρους και τους φίλους.

Αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανανέωση, αλλά η ανανέωση γίνεται με άλλο τρόπο. Ανανεώνεται η πολιτική ζωή ενός τόπου με παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, στους θεσμούς. Εγώ θα χαιρόμουν τώρα να άκουγα τη Νέα Δημοκρατία τώρα που ξεκίνησε μια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος να έβγαινε και να έλεγε προτείνουμε κάποιες θεσμικές αλλαγές. Λ.χ. να μη μπορεί να είναι βουλευτής κάποιος πάνω από 12 χρόνια και προπάντων τον περιορισμό της οικογενειοκρατίας, να μη νομίζω κανείς το κόμμα ιδιοκτησία και βιλαέτι του.

Εκεί θα σας ήθελα! Αυτό είναι ανανέωση.

Εν πάσει περίπτωσει, εγώ θεωρώ ότι στην περίπτωση μου η ανανέωση είναι φερετζές. Τίποτα περισσότερο από φερετζές. Και από εδώ και πέρα που έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ελάχιστα ευχάριστη, μια πνιγηρή ατμόσφαιρα έχω κάποια ερωτήματα.

Τι κάνει η οργάνωση; Πώς εξελέγη αυτή; Ας το αφήσουμε για άλλη ώρα για να μη πνιγούμε στη μπόχα. Πού είναι όμως, έστω κι αυτή; Δυστυχώς σιωπεί. Τι κάνουν οι πολιτευτές; Θέλω να ρωτήσω όλους αυτούς τους λεβέντες που ήταν στις εκλογές του 2015, του 2012, του 2009 τότε που είχαμε γίνει Διογένηδες που ψάχναμε να πέσει στη μάχη να πάρει κάποιες εκατοντάδες ψήφους. Τώρα που είναι έτοιμο το τραπέζι και ψημμένο το φαγητό βάζουν τα μαύρα κουστουμάκια.

Απευθύνομαι στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: Εδώ βρίσκονται 2.000 άνθρωποι μπαρουτοκαπνισμένοι, ετοιμοπόλεμοι, μαχητές και είναι έτοιμοι να πέσουν στη φωτιά για τη Νέα Δημοκρατία. Μην τους διώχνετε! Εμείς θέλουμε μαζί να προχωρήσουμε! Μη μας στεναχωρήσετε! Μη μας στεναχωρησετε.

Και τι θα κάνεις από εδώ και πέρα κ. Μαρκογιαννάκηl; Αγώνας για τη Νέα Δημοκρατία, δυνατά για να νικήσουμε, για να βγούνε 4 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά για να λέω κι εγώ όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να λέω ότι κατάφερα να φέρω τη Νέα Δημοκρατία πρώτη στο νομό Χανίων. Και το ότι δεν πήγαμε καλά το 2015 δε φταίει μόνο ο εκλογικός νόμος φταίνε και κάποιοι άλλοι. Και για αυτό δεν ήρθε η ώρα να μιλήσω. Και εύχομαι να μην έρθει η ώρα ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση και για να μη σας κουράζω. Ένα πράμα σας λέω. Δε θα σας αφήσω να σας προσβάλλουν, να σας υποχρεώσουν να στηρίξετε και να μπορέσετε να βγάλετε άνθρωπους να σας εκπροσωπήσουν που θέλετε. Τον βιασμό της βούλησής σας δε θα τον επιτρέψω. Θέλω να ψηφίσετε και να στηρίξετε αυτό που θέλετε και όχι αυτό που θέλουν να σας επιβάλλουν. Αυτό είναι προσβολή και δε θα το επιτρέψω να γίνει. Θα ψηφίσετε εν τέλει αυτό που εσείς θέλετε.

Εγώ πορεύτηκα, αγαπήθηκα και λατρεύθηκα και μισήθηκα από κάποιους. Μια κοινωνία με ανέδειξε και μόνο αυτή μπορεί να με καταργήσει.

Οι εκλογές θα είναι δύσκολες γιατί έχουμε να κάνουμε με σατανάδες, οι οποίοι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και δεν ξέρω τι θα επιχειρήσουν και τι θα πετύχουν. Εμείς είμαστε εδώ, ετοιμοπόλεμοι, μπαρουτοκαπνισμένοι. Μας θέλετε; Εδώ είμαστε. Δε μας θέλετε, πείτε μας το»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: