1.11.18

Ο Αλέξης, η Εκκλησία και ο… Καίσαρας...

Υπάρχουν καμιά φορά κάποια πράγματα που σε κάνουν να απορείς. Οταν, για παράδειγμα, σε...
καλεί εμπιστευτικά (πασοκογενής) βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να σου πει ότι κι αυτός διαφωνεί με τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, και το είπε μάλιστα ευθέως στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όταν ο ίδιος βουλευτής αποκάλυπτε (πάλι εμπιστευτικά) ότι τρεις ήταν αυτοί που επιζητούσαν (και μάλιστα πιεστικά) την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος κατονομάζοντάς τους παράλληλα: Δηλαδή τους Νίκο Φίλη, την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Κώστα Δουζίνα.

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ, όχι μόνον από τον συγκεκριμένο βουλευτή, αλλά (και εδώ είναι η είδηση) από μέλος της κυβέρνησης…

Το άρθρο 3 δεν πρόκειται να καταργηθεί, δεν είναι στις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα, έλεγε ο συγκεκριμένος υφυπουργός. Και αντί για κατάργηση στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ο Πρωθυπουργός το είπε πολύ προσεκτικά και έκανε λόγο για τον… «επαναπροσδιορισμό ή επαναπροσέγγιση του Κράτους με την Εκκλησία».

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερωμένων από το κράτος, ούτε βεβαίως οι επιχορηγήσεις. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που κάνει την κατάργηση του άρθρου 3 απαγορευτική. Οι διεθνείς συμβάσεις του κράτους με τα πατριαρχεία. Αλλά υπάρχει και ο… Καίσαρας.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν από τους (χριστιανούς – ορθόδοξους) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και σας διαβεβαιώ ότι είναι αρκετοί, και ας προτιμούν τον πολιτικό όρκο) ώστε να μην καταργηθεί το άρθρο 3 ήταν και το εξής: «Απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Δηλαδή: «Προσφέρετε στον Καίσαρα αυτά που ανήκουν στον Καίσαρα και στον Θεό αυτά που ανήκουν στον Θεό».

Το παραπάνω, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, υπενθύμισε υφυπουργός της κυβέρνησης λέγοντας ότι αποτελεί εντολή του Ιησού όπως καταγράφεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Αποδεικνύεται, τους είπε, ότι ο χριστιανισμός προώθησε σημαντικά τη ρωμαϊκή παράδοση του δικαίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα την επέβαλε. Κατακυρώνει δύο διακριτές εξουσίες: τη λειτουργία της πίστης και τη λειτουργία της πολιτείας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: