1.9.18

«Η ασφάλεια δεν είναι αφηρημένη έννοια για την Αριστερά»...

«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών» δηλώνει στην πρώτη της συνέντευξη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη η Ολγα Γεροβασίλη.

Σπάζοντας το...
ανδρικό υπουργικό μονοπώλιο για τη συγκεκριμένη θέση, η κ. Γεροβασίλη δίνει ένα σαφές στίγμα της φιλοσοφίας της για ζητήματα όπως η ασφάλεια και η τρομοκρατία, ενώ απαντά στις διαρκείς βολές της Ν.Δ. για τον «Ρουβίκωνα» και το «άβατο» των Εξαρχείων.

• Θα καθίσετε σε μια «ηλεκτρική» υπουργική καρέκλα. Εχετε να αντιμετωπίσετε ζητήματα όπως η εγκληματικότητα, η βία και η ανομία, η τρομοκρατία, που, εκτός των άλλων, αποτελούν μόνιμο πεδίο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση. Τι θα κάνετε;

Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα και πολυπλοκότητα των θεμάτων που αναφέρετε και είμαστε από κάθε άποψη έτοιμοι να απαντήσουμε τόσο θεσμικά όσο και οργανωτικά και επιχειρησιακά σε ό,τι προκαλεί ζημία στην προστασία και ασφάλεια των συμπολιτών μας. Στόχος της κυβέρνησής μας παραμένει το να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Διότι, στα πρώτα μνημόνια –κανείς δεν ξεχνά– η πραγματικότητα που βίωσε η πλειονότητα των πολιτών ήταν η άγρια καταστολή κάθε διαφωνίας, όχι η προστασία. 

Ξέρετε, για την Αριστερά η ασφάλεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αφορά όλους και το σύνολο της καθημερινής ζωής: την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, τις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η ασφάλεια με αίσθημα δικαίου και η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην πράξη. Μιλώντας δηλαδή για προστασία και ασφάλεια, θα πρέπει να εννοούμε αυτόματα ίση μεταχείριση των πολιτών έναντι του νόμου, ίση πρόσβαση στο δικαίωμα της προστασίας στο σύνολο της επικράτειας, ίσα δικαιώματα για όλους. Αυτά, προφανώς, είναι πράγματα που ξεφεύγουν από το νεοφιλελεύθερο αφήγημα περί ασφάλειας. 

Εμείς δεν θέλουμε μια κοινωνία που θα αποτελείται από ένα άθροισμα φοβισμένων ανθρώπων, αλλά μια κοιτίδα διαλεκτικής, ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού και δημιουργίας. Θέλουμε μια κοινωνία στην οποία η ελευθερία του ενός φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

• «Ρουβίκωνας»: ως νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιστεύετε ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια ή –όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι– κάνουν ακτιβισμό και άρα κακώς ασχολούνται τα μέσα ενημέρωσης;

Το τι συνιστά απειλή για τη δημόσια ασφάλεια το καταδεικνύουν οι στατιστικές και αποτυπώνεται στις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας όπως προκύπτουν από τη σοβαρή δουλειά των ανθρώπων της. 

Η εμμονή της Ν.Δ. με τον «Ρουβίκωνα» δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οσο δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο για τα ζητήματα ασφάλειας που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες, τόσο περισσότερο περνά τον Ρουβίκωνά της. Η έννομη τάξη και η Δικαιοσύνη δεν μπορούν να λειτουργούν με τηλεοπτικές μετρήσεις, ούτε ενισχύονται με λεονταρισμούς. 

Υπάρχουν νόμοι και κανόνες και αυτοί εφαρμόζονται. Οπως και υπάρχει πολιτική βούληση για προάσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας στο πλαίσιο ξεκάθαρων δημοκρατικών αρχών. Αυτοί που φωνασκούν, γιατί δήθεν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την οργάνωση αυτή, είναι οι ίδιοι που ενισχύουν πολλαπλασιαστικά το σήμα των πρακτικών της, παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: