1.9.18

Υπόθεση Φλώρου: Πώς η λαϊκή οργή και οι αποκαλύψεις τον φυλάκισαν ξανά...


Στις 24 Αυγούστου, ο Αριστείδης Φλώρος, εκ των βασικών πρωταγωνιστών στο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης της Energa - Hellas Power, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2017 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για κατηγορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση αποφυλακίζεται.   

Πετυχαίνοντας μέσα σε ελάχιστες ώρες να...
προκαλέσει τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια και με την είδηση να γίνεται πρώτο θέμα στα Μέσα και και κατ' επέκταση στα social media και το δημόσιο διάλογο, η υπόθεση αρχίζει αμέσως να παίρνει νέα τροπή που μέσα σε μια εβδομάδα οδηγεί τον 39χρονο πίσω στη φυλακή.   

Η απόφαση που τον αποφυλάκισε προκαλεί καθώς για λόγους υγείας και αφού διαγνώστηκε ποσοστό αναπηρίας του άνω του 65%, ο Αριστείδης Φλώρος, βρέθηκε να είναι και πάλι ελεύθερος.   

Μέσα στα επόμενα 24ωρα εμφανίζονται τα πρώτα θολά σημεία του βουλεύματος που τον ευνόησε και υπάρχουν οι πρώτες πολιτικές παρεμβάσεις. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και καθώς έρχονται στο φως αποκαλύψεις γίνονται αμείλικτα. Η οργή στην κοινωνία συνεχίζεται και οι φωνές που δημοσίως ζητούν να υπάρξει έρευνα πληθαίνουν.   

Ο πρωταγωνιστής στην αρχή σιωπά, αλλά μετά από λίγες μέρες προκαλεί με μια ανακοίνωση που κάνει λόγο για ανακρίβειες ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα ζητήσει και μείωση της ποινής του λόγω προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του.   

Ακολουθούν αποκαλύψεις που ξεκάθαρα δείχνουν τις σκιές πίσω από τον τρόπο ο Φλώρος πέτυχε την πρωτοφανή αυτή εύνοια του συστήματος.   

Από μόνη της η ιατρική γνωμάτευση είναι προκλητική, άλλα αποδεικνύεται πως είναι και πλαστή.    Σύμφωνα με αυτήν ο 39χρονος διαγνώστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 65% και ειδικότερα φέρεται να αντιμετωπίζει κρίσεις επιληψίας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα και εξ αυτού έγινε δεκτή η σχετική αίτηση αποφυλάκισής του.   

Όμως χθες το πρωί, με έγγραφό της η διοικήτρια του Ευαγγελισμού, κυρία Παναγιώτα Γκουλάκη – Μητσάκη προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ αναφέρει πως η γιατρός, πνευμονολόγος με ειδίκευση στις διαταραχές ύπνου, που φέρεται να υπογράφει τη σχετική γνωμάτευση για τον Αριστείδη Φλώρο δεν ήταν ιατρός κλάδου ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό, με αποτέλεσμα η σφραγίδα της να είναι «ανυπόστατη», ενώ επιπρόσθετα δεν υπήρξε καμία υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ» ή του καθηγητή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας.   

Επιπλέον, η γιατρός που υπογράφει τη γνωμάτευση περί αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου λόγω διαταραχών ύπνου δεν είναι πλέον υπότροφος στην πανεπιστημιακή κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.   

Σημαντικό, είναι επίσης το γεγονός, πως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν συνοδεύονται και από το θεραπευτικό κομμάτι της μελέτης c-pap, κάτι που είναι απαραίτητο σε τέτοιες περιπτώσεις.   Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ιατρική βεβαίωση για ΚΕΠΑ υπογεγραμμένη από τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου μελέτης ύπνου.   

Αποκορύφωμα των αποκαλύψεων η παρέμβαση της γιατρού που χθες το απόγευμα καταγγέλλει πλαστογραφία και δηλώνει πως δεν έχει ποτέ στη ζωή της συναντήσει και συνεπώς εξετάσει τον Φλώρο.   

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τελικά το βράδυ ο Φλώρος συλλαμβάνεται και οδηγείται στη ΓΑΔΑ. Μέσα σε λίγες ώρες η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας να κάνει δεκτή την έφεση κατά του αρχικού βουλεύματος με το οποίο είχε αποφυλακιστεί τον οδηγεί σήμερα στη φυλακή και πάλι.   

Κλείνει η υπόθεση; Τελειώσαμε;   

Φυσικά και όχι. Το ζητούμενο πλέον είναι να χυθεί άπλετο φως στο πώς ο Φλώρος πέτυχε την αποφυλάκισή του αφού οι αποκαλύψεις δείχνουν τεράστιο σκάνδαλο και έναν ολόκληρο μηχανισμό με μεθοδεύσεις που τον ευνόησε.   

Οι προεκτάσεις που θα πάρει η έρευνα ενδέχεται να φέρουν νέες αποκαλύψεις τόσο σε θεσμικό όσο και πολιτικό επίπεδο καθώς ο Αριστείδης Φλώρος δεν έπρεπε εξαρχής να βρεθεί εκτός φυλακής όπως όλα δείχνουν.   

Πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  διευκρινίζει ότι εάν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής μελών του για την συγκεκριμένη υπόθεση θα αναλάβει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου την εκδίκαση και την τιμωρία των ενδεχόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών του Συλλόγου.   

Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ ζητά άμεσα ενημέρωση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός σχετικά με τις ιατρικές γνωματεύσεις που φαίνεται ότι έχουν πλαστογραφηθεί σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή μελών του.  

Επίσης ζητά από την υπηρεσία του ΕΦΚΑ που είναι αρμόδια για τα ΚΕΠΑ να του στείλει όλα τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να επιληφθεί άμεσα για το θέμα.   

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η τιμή και η αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος και του ιατρικού σώματος συλλήβδην, θα πράξει το καθήκον του όπως ορίζει ο Νόμος, εφόσον υπάρξουν σχετικές ευθύνες των ιατρών».   

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως η Εισαγγελία Διαφθοράς αναλαμβάνει την  έρευνα για την υπόθεση αποφυλάκισης προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες κρατικών υπαλλήλων που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά υγείας.   

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα αναζητήσει ενδεχόμενες ευθύνες για την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της «έκδοσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδούς αναφοράς στην αρχή» (σσ δηλαδή προς το δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας που έκρινε την αίτηση αποφυλάκισης) καθώς και της «ενεργητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Άρη Φλώρου και αντιστοίχως της «παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών. 

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: