1.8.18

Διέξοδος μέσω σύγκρουσης με τις παθογένειες...

To δεύτερο σκέλος των άμεσων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη...
δεύτερη και διαδοχική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επιδεικνύοντας τη βούληση της κυβέρνησης να τα βάλει με μια διαχρονική παθογένεια της χώρας.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να επικοινωνήσει πως δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε μια πολύνεκρη τραγωδία αλλά προχωρά άμεσα σε μέτρα αποζημίωσης προς του πληγέντες, θωρακίζει την ελληνική κοινωνία ενισχύοντας την πολιτική προστασία και δηλώνει έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα.

Χωρίς ανοιχτές παραδοχές η κυβέρνηση δίνοντας το βάρος στα «κενά» της διακυβέρνησής της, θέλει να «περάσει» πως κάνει την αυτοκριτική της και συνειδητοποιεί την αδυναμία της – εκ των πραγμάτων - να προστατέψει τους πολίτες ή έστω να περιορίσει τις απώλειες ζωών. Γι αυτό το λόγο ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για «έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας».

Ενώ η συζήτηση για την πολιτική ευθύνη γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει πως έχει ξεφύγει από τα λόγια και επικεντρώνεται στις πράξεις.

Από εκεί και πέρα, η απόδοση ευθυνών θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο επίσημος απολογισμός των νεκρών και οι διαδικασίες για την καταμέτρηση των υλικών ζημιών. Προς το παρόν, οι υπουργοί και οι ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας – που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» - θα παραμείνουν στις θέσεις τους για να δουλέψουν.

Μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους αυτής της διαδικασίας, τότε ο πρωθυπουργός θα κάνει τον δικό του απολογισμό και θα μετρήσει τις δικές του ζημιές. Ο κ. Τσίπρας έχει ιεραρχήσει με αυτό τον τρόπο τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε μια στρατηγική που είναι πιθανό να «κουβαλά» πολύ σημαντικό πολιτικό κόστος. Μπορεί μεν ο ίδιος να ανέλαβε ακέραια την πολιτική ευθύνη ωστόσο κανείς από τους υπουργούς δεν το επανέλαβε παρά το γεγονός ότι τους ζητήθηκε να το πράξουν.

Με αυτά τα δεδομένα, το «χαρτί» του ανασχηματισμού πηγαίνει πιο πίσω, λίγο πριν τη ΔΕΘ. Αυτή η ανασύνθεση της κυβέρνησης δεν αναμένεται να έχει χαρακτήρα απόδοσης ευθυνών αλλά «αέρα» επανεκκίνησης στην πορεία προς μια δύσκολη εκλογική χρονιά...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: