1.6.18

Ο μήνας του αγίου Έρωτα...

Αν οι μήνες του χρόνου χωρίζονταν σε λαμπρούς, σε απλούς, σε σελέμπριτι και σε ταπεινούς, ο Ιούνης θα έπαιρνε κορυφαία θέση στην τελευταία κατηγορία. Γι’ αυτό μου είναι αγαπημένος, όπως όλα τα...
ταπεινά, τα ολιγαρκή, τα αθόρυβα. Ο Ιούνης είναι ένας μήνας «ημι-». 

Ακριβώς στη μέση του χρόνου, είναι μεν ο πρώτος του θέρους αλλά θεωρείται μισοκαλοκαιρινός, μισός σε προτιμήσεις για διακοπές, μισός στη λειτουργία των σχολείων, μισός άνοιξη κλιματολογικά, μισός κατακαλόκαιρο –ακόμα και «μισός» σε μεγάλες, σημαντικές ή μοδάτες γιορτές, αντίθετα με τους πέντε που έχουν προγηθεί. Σκεφτείτε:

Δεν έχει Γιάννηδες και Φώτηδες όπως ο Γενάρης, Βαλεντίνους και Βαλεντίνες όπως ο Φλεβάρης, Ευάγγελους και Ευαγγελίες όπως ο Μάρτης, Πάσχα και Γιώργηδες όπως συνήθως ο Απρίλης, Κωνσταντίνους και Ελένες όπως ο Μάης. Τιμά όμως μερικά ταπεινά ονόματα του εορτολογίου. Την αγία Γερακίνα λόγου χάρη (υπάρχει!) και τον άγιο Θεσπέσιο (θεσπέσιο όνομα!) ή την αγία Σελήνη και τον άγιο Απόλλωνα.

Ο Ιούνης είναι ο μήνας της προπαρασκευής και της αναμονής για το «βαθύ καλοκαίρι» που έρχεται με τον Ιούλη και τον Αύγουστο. Ένας μήνας με σχέδια και διαδρομές στους χάρτες για τις διακοπές που ακολουθούν. Γι αυτό είναι γοητευτικός: γιατί διαθέτει την προσδοκία σε αφθονία. Ο Ιούνης είναι ο πρόλογος του καλοκαιριού. Αυτός που πρωτοφέρνει τον πιο καλοκαιρινό ήχο, τη φωνή του τζιτζικιού, γιατί όπως λέει η λαϊκή ρήση «Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είναι καλοκαιράκι».

Στα καθ’ ημάς, στα αγωνιστικά, ο μήνας που άρχισε έχει τρέξιμο, μπάνια, περιπάτους και πολλή πολλή χαρά μέσα από την άσκηση. Τρέχουμε και ελευθερωνόμαστε. Διανύουμε αποστάσεις και ερχόμαστε κοντύτερα με την καρδιά μας ακούγοντας πιο δυνατά, πιο γρήγορα, ίσως και με μουσικότητα, τους παλμούς της που μετρούν τη διάρκεια της ζωής μας.

Πάμε λοιπόν να διανύσουμε το σεμνό, χαμηλόφωνο μήνα με σχέδια για τους επόμενους και με τρεξίματα στα όρη και στα νησιά. Και αν μετά από όσα διαβάσατε πιο πάνω, τούτος ο μήνας εξακολουθεί να σας φαίνεται άχρωμος, άτονος, χωρίς τα ξεφαντώματα των δυο άλλων τού καλοκαιριού, ίσως και χωρίς τις ευκαιρίες για τους καλοκαιρινούς έρωτες που προσφέρει ο Ιούλης ή ο Αύγουστος, να κάτι ακόμα για τις ταπεινές γιορτές του: 

στη διάρκεια του Ιούνη γιορτάζουν ο άγιος Αφροδίσιος, αλλά και ο άγιος Έρωτας που έζησε και μαρτύρησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Στις 25 του μήνα τον τιμάμε ως μνήμη, αλλά όλες τις άλλες ημέρες  του χρόνου τον γιορτάζουμε με ό,τι σήμαινε το όνομα Έρως.

Καλό καλοκαίρι, φίλες και φίλοι. Καλές διαδρομές, καλά μπάνια και, αν θέλετε, καλούς έρωτες στον μήνα που είναι αφροδισιακός με τη βούλα του εορτολογίου. Το οποίο μας πληροφορεί ότι στις 21 Ιουνίου γιορτάζει ο άγιος Αφροδίσιος, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από τη γιορτή του Αγίου Έρωτα…

**Δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού ελεύθερης διάθεσης iRun.

harddog-sport.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: