1.4.18

Η ατζέντα του Σκοπιανού...

Περίπου δέκα ημέρες περιθώριο έχουν Αθήνα και Σκόπια να ετοιμάσουν τις αντιπροτάσεις τους και να μελετήσουν τις κινήσεις τους μέχρι το επόμενο ραντεβού του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Τα...
δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης με τους γείτονες έχουν κωδικοποιηθεί και οι δυο υπουργοί των Εξωτερικών έχουν προκρίνει μια «σύνθετη λύση» που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Η τριμερής της Βιέννης έδωσε κάτι καινούριο στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά να μην εγείρει αντιρρήσεις για τη γλώσσα, στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα, αλλά ούτε και για την ενιαία εκφορά του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, ωστόσο δίνει περιθώρια ευελιξίας στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση παραμένει το erga omnes, δηλαδή η ονομασία να είναι κοινή τόσο για το εσωτερικό των Σκοπίων όσο και το εξωτερικό. Προαπαιτούμενο για συμφωνία είναι η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα και ειδικά το άρθρο 49 που αναφέρεται στη διασπορά και περιγράφει τους καταγόμενους από την ΠΓΔΜ, ουσιαστικά ως μια μειονότητα. «Πέρα του ονόματος και του αλυτρωτισμού δεν έχουμε άλλο πρόβλημα με τη γειτονική χώρα», τόνιζαν κορυφαίες διπλωματικές πηγές.

Στελέχη της πλειοψηφίας και ειδικότερα των ΑΝΕΛ θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα τωρινά δεδομένα να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων. Όχι μόνο γιατί προσβλέπουν στη μη επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση η συγκυβέρνηση, όταν θα έρθει στη Βουλή, αλλά εκτιμούν ότι ακόμα και αν υποχωρήσει ο Ζόραν Ζάεφ είναι αδύνατο να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που χρειάζεται για να γίνει η αναθεώρηση.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα δέσμευε την ΠΓΔΜ για μια σειρά από ζητήματα που «ενοχλούν» την Αθήνα. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως μόνο έτσι θα μπορούσαν να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «το Σύνταγμα σε μια χώρα το αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τις διεθνείς συμφωνίες, όμως δεν τις αγγίζει κανείς».

Αυτό που προέκυψε από τις συζητήσεις στη Βιέννη είναι πως δεν αποκλείεται μετά τη νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ να πραγματοποιηθεί και ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πως οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε πιο τελικό στάδιο και οι δυο πρωθυπουργοί θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο» ώστε να περάσουν στην τελική ευθεία.

Σε κάθε περίπτωση Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου και τότε θεωρείται πως θα έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν υπάρχουν περιθώρια λύσης.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, λίγο πριν ή λίγο μετά, εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα πάρει τη δεύτερη πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν οι συζητήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και η λύση είναι κοντά, δεν αποκλείεται να επιλεγεί ακόμα και η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και όχι η κατ’ ιδίαν ενημέρωση, όπως έγινε την προηγούμενη φορά.

Ο πρώτος κύκλος αυτών των συζητήσεων θεωρείται πως θα κλείσει με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξελλες. Αυτή την ημερομηνία στην ΠΓΔΜ έχουν θέσει ως ορόσημο και ευελπιστούν να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για την ενσωμάτωσή στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Θα έχει προηγηθεί μέσα στον μήνα μια έκθεση του γ.γ του ΝΑΤΟ που θα αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ανάμεσα σε αυτές και τα Σκόπια...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: