30.3.18

Άρχισαν τα όργανα...

Αποτέλεσμα εικόνας για us consulate st petersburgΡωσικά αντίποινα-60 απελάσεις & λουκέτο στο αμερικανικό προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη...

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου, ενώ το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να αναστείλει τη...
λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες - «Η αντίδραση της Ρωσίας δεν ήταν απροσδόκητη και οι ΗΠΑ θα την αντιμετωπίσουν», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου.

Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις "εχθρικές ενέργειες" εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε "σοβαρή επιδείνωση" τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας "θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία". Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

Η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και κατηγορεί το Λονδίνο ότι "δεν θέλει να ακούσει" τις απαντήσεις της.

Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι θα «αντιμετωπίσει» το θέμα

Η απόφαση της Μόσχας να απελάσει 60 αμερικανούς διπλωμάτες σηματοδοτεί την περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, πάντως δεν ήταν «απροσδόκητη» κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, διαμηνύοντας ότι η Ουάσινγκτον «θα αντιμετωπίσει» το θέμα αυτό.

«Η αντίδραση της Ρωσίας δεν ήταν απροσδόκητη και οι ΗΠΑ θα την αντιμετωπίσουν», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: