1.2.18

Διαμαρτυρία σωματείων στα γραφεία της ΕΥΑΘ...

ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της...

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η οποία -όπως υποστήριξαν- μεταξύ άλλων θα...
περιορίσει τη δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας του νερού, έκαναν το μεσημέρι μέλη πέντε συνδικάτων, σωματείων και ενώσεων της Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ στην οδό Εγνατία, όπου οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια, με τα οποία καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και να προασπίσουν την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε ποιοτικό νερό.

Όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα πέντε σωματεία απαιτούν στοιχεία για να διαμορφώσουν ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με το πώς συνέβη το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης του νερού με υδρογονάνθρακες, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον (σ.σ. οι υδρογονάνθρακες εντοπίστηκαν πρόσφατα στα ύδατα του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να «περάσουν» στο δίκτυο του πόσιμου νερού).

«Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από το δυναμικό της ΕΥΑΘ -εργαζόμενους, τεχνίτες και επιστημονικό προσωπικό- για να μη διοχετευτεί η μόλυνση μέσα στο δίκτυο ύδρευσης. Θέλουμε να διαμορφώσουμε πιο συγκεκριμένα το διεκδικητικό πλαίσιο που κατά τη γνώμη μας πρέπει να κινείται ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση» σημείωσε ο κ. Στολτίδης και κάλεσε τους εργαζομένους στην εταιρία και τους Θεσσαλονικείς, μετά και την ένταξη της επιχείρησης στο Υπερταμείο, να οργανωθούν άμεσα.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα σημάνει μεγαλύτερο κίνδυνο κι ακόμη μικρότερη δυνατότητα ελέγχου» τόνισε ο κ. Στολτίδης και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα τίθεται και θέμα ενίσχυσης των υποδομών της ΕΥΑΘ.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ, στη διοργάνωση 100 δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) μετά και την πρόσφατη ένταξή της στο Υπερταμείο, προχωρούν η πρωτοβουλία «SOSτε Το Νερό», το «Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ», η «Καλλιστώ» και οι «Water Warriors», απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες για ανοιχτή συνάντηση. Το κάλεσμα με σύνθημα «ε, ΟΧΙ και το νερό!» έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με σημερινή σχετική ανακοίνωση.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος επισήμανε ότι τις πρωτοβουλίες στηρίζει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) στους 14 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι δράσεις και εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2018, μήνα κατά τον οποίο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη κατά της πώλησης του νερού...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: