1.1.18

«Παγωμένα» ή μειωμένα τέλη το 2018...

για ορισμένους δήμους...

«Παγωμένα» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα παραμείνουν τη νέα χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε...
αρκετούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ορισμένες δημοτικές αρχές, όπως αυτή του Γιάννη Μπουτάρη, θα προχωρήσουν σε μειώσεις τελών, ενώ κάποιες άλλες διεύρυναν τις ομάδες των πολιτών που απολαμβάνουν ειδικές εκπτώσεις ή και πλήρη απαλλαγή για κοινωνικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, σε μείωση των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κατά 5% για τα νοικοκυριά και σε μείωση των τελών κοιμητηρίων κατά 15% προχωρά το 2018 ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα τέλη στάθμευσης οχημάτων και τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη υποστηρίζει πως μέσα σε εφτά χρόνια "έχουν μειωθεί τα δημοτικά τέλη στους επαγγελματικούς χώρους κατά 33% και τα δημοτικά τέλη στις οικίες κατά 37%".

Στον δήμο Νεάπολης - Συκεών τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού παραμένουν αμετάβλητα για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ επεκτείνονται οι ελαφρύνσεις για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, φτάνοντας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την ολική απαλλαγή τους.

Τα τέλη για το 2018 στον δήμο Νεάπολης - Συκεών παραμένουν "παγωμένα", στο ύψος των 1,38 ευρώ/ τ.μ. για τις κατοικίες και στο ποσό των 3,28 ευρώ/ τ.μ. για τα καταστήματα, όπως επίσης και τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου.

Σε νέα μείωση κατά 3% στα ανταποδοτικά τέλη, για κατοικίες και καταστήματα, προχωρά από την 1η Ιανουαρίου ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση που συντελείται από την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής, με την πρώτη, το 2015, να αφορά σε μειώσεις ύψους 7% στις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου και κατά 28% σε καταστήματα της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Κορδελιού.

Μειωμένα κατά 5,26% θα είναι τη νέα χρονιά τα δημοτικά τέλη και στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πως για πολύτεκνους, τρίτεκνους, κωφούς, παραπληγικούς, ΑμΕΑ ισχύει η υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών μειωμένη σε ποσοστό 50%.

Μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για άπορους, πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, τρίτεκνες οικογένειες και μονογονεϊκές, για μακροχρόνια ανέργους και άτομα ή οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ισχύει και στον δήμο Παύλου Μελά.

Στον δήμο Καλαμαριάς τα ανταποδοτικά τέλη θα παραμείνουν "παγωμένα" στις μειωμένες τιμές που είχαν καθοριστεί το 2015.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τροποποίηση ως προς τις περιγραφές των κατηγοριών ηλεκτροδοτούμενων και όχι ως προς τους συντελεστές χρέωσης.

Πλήρως αμετάβλητα θα παραμείνουν τα δημοτικά τέλη το 2018 και στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η διοίκηση του δήμου είχε προχωρήσει σε μειώσεις κατά 10% στην ενότητα του Πανοράματος, κατά 5% στο Χορτιάτη και κατά 3% στην Πυλαία.

Να μην υπάρξει αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και φόρου, εκτός από το δημοτικό φόρο στεγασμένων και μη χώρων στη δημοτική ενότητα Βασιλικών, όπου για την ισονομία των φορολογούμενων πολιτών και επιχειρηματιών προτείνεται η σταδιακή αύξηση έως ότου εξισωθεί με τις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θέρμης.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου αποφάσισε για το νέο έτος να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη, ωστόσο για το 2017 το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει αύξηση των τελών περίπου 30% για τα σπίτια και περίπου 26% για τις βιοτεχνίες...

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: