1.1.18

Τα ρούχα που «έντυσαν» το 2017...

Στολές και tuxedos. Εσώρουχα, υποδήματα και καπέλα. Επώνυμα κομμάτια διάσημων σχεδιαστών και κουρέλια. Ρούχα σε κάθε μέγεθος. Ελαφρώς ή πολύ μεταχειρισμένα. Άλλα λερωμένα με...
αίμα κι άλλα βουτηγμένα στη λάσπη...

Αυτά είναι τα ρούχα που έντυσαν τη χρονιά που έφυγε...

 
«Πού ’ναι τα παπούτσια μου; Πάτησα αίματα...» - Ένα ζευγάρι χαμένα παπούτσια... αφημένα πίσω, το ένα εδώ και το άλλο εκεί, μέσα στον πανικό, τους πυροβολισμούς, τις στριγγλιές, το τσαλαπάτημα... Τη ματωμένη Πρωτοχρονιά  του 2017 στο club Reina της πληγωμένης Κωνσταντινούπολης. Απολογισμός: 39 νεκροί [Τούρκοι και ξένοι] και 69 τραυματίες. Μακελειό.
 
Το λευκότερο λευκό στα ρούχα των προσφύγων [και τις σκηνές τους], όχι από καθαριότητα βέβαια αλλά από χιόνι εξαιτίας του άγριου χιονιά  που ενέσκηψε στα μέσα Γενάρη. Πόσο να αντέξει η σκηνή...Προσφυγιά.
 
Ένα ροζ πλεκτό σκουφάκι με δυο αυτιά: το“Pussyhat”–φορεμένο εδώ  στην Πορεία της Ουάσινγκτον – εμφανίζεται σε χιλιάδες γυναικεία κεφάλια και γίνεται σύμβολο της γυναικείας αντίστασης στον Νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στη σεξιστική συμπεριφορά του. Ροζ ακτιβισμός.
 
«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε»- Η οκτάχρονη Ragdad πουλάει μεταχειρισμένα παπούτσια στην αγορά Sanaa's Suq Al-Melh (Salt Market) για οποιοδήποτε τίμημα. Η πείνα αγριεύει στην Υεμένη, θερίζει μικρά παιδιά. Αποκλεισμένα λιμάνια. Έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Απειλή μεταδοτικών ασθενειών. Λιμός.
 
«Δεν έχω τίποτα να βάλω» - Γκρίνια –γκρίνια... τελικά ένα κομψότατο γαλάζιο φόρεμα φόρεσε η Μελάνια στην ορκωμοσία του συζύγου της Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιασμένο από τον -πιο Αμερικανός δεν γίνεται- Ralph Lauren. Απογοητευτικό το μπορντό φόρεμα της Μισέλ που μας είχε συνηθίσει σε πολύ πιο λαμπερές επιλογές. Πρώτες κυρίες.
 
Δυο μικρά ολόλευκα πανάκια ξεφτισμένα στις άκρες τυλίγουν τα δίδυμα νεκρά μωρά Αχμάντ και Άγια. Τίποτα δεν μάθαμε από τον Αϊλάν. Η ανθρωπότητα σκοτώνει τα παιδιά της. Το ανθρώπινο είδος δολοφονεί το μέλλον του. Σαρίν.

Πορτοκαλί κουβέρτες σκεπάζουν τα νεκρά σώματα που κείτονται στον κεντρικότατο πεζόδρομο της Στοκχόλμης χτυπημένα από [άλλο] ένα τρελό φορτηγό. Η Σουηδία ζει το δικό της πένθος στα εθνικά της χρώματα. Παράκρουση.
 
Ένα ροζ σουτιέν από μαγιό. Πειστήριο bullying. Να ’ταν της Ειρήνης; Μπα, της Λαουρήττας ήταν τελικά, στα χέρια του Χανταμπάκη, του πιο αντιπαθούς παίκτη για τον Απρίλιο μήνα. Όλη η Ελλάδα κολλημένη στις οθόνες της τηλεόρασης. Οι έλληνες διχασμένοι σε Μαχητές και Διάσημους. Φαινόμενο Survivor.
 
Ένα αυτοκρατορικό κόκκινο μαξιλαράκι με χρυσό σιρίτι, ιδανικό για να ακουμπήσει απαλά το κεφάλι της με την ασημένια προσωπίδα η Αγία Ελένη! Η Ελλάδα υποδέχεται άλλον έναν «αρχηγό κράτους» [εκτός από το «Άγιο φως»], το σκήνωμα της Αγίας Ελένης. Χιλιάδες άνθρωποι περνούν κάθε μέρα από τον Ναό για να προσκυνήσουν το λείψανο. Ορθοδοξία. 
Το τζιν με το ένα μπατζάκι στα πόδια της τραυματισμένης και τρομοκρατημένης έφηβης που βγαίνει ζωντανή από το γήπεδο γίνεται η εμβληματική φωτογραφία της επίθεσης στο Μάντσεστερ, στη συναυλία της  Αριάνα Γκράντε. Déjà vu.
 
«Πίτσα είπατε;» - Ένα αλλόκοτο μαύρο δαντελένιο βέλο πάνω στο κεφάλι της Μελάνια. Η πρώτη κυρία μετά από το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, επισκέπτεται και τον Πάπα και μπερδεύει την πίτσα με την ποτίτσα. Δίπλα, η Ιβάνκα με μαύρη... κουνουπιέρα [;]. Πρώτη κόρη. Η πρώτη κόντρα συνεχίζεται αμείωτη. Καπελώματα.
 
Η ελληνική σημαία απλωμένη φαρδιά-πλατιά πάνω στο φέρετρο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.  Στερνό αντίο.
 
«Εδώ είμαστε!» - Ένα κομμάτι πανί για σινιάλο. Δυο άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο 27όροφο Grenfell Tower, στο δυτικό Λονδίνο κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια να ζητήσουν βοήθεια. Μήπως και γίνει το θαύμα. Λίγο πριν τους καταπιεί για πάντα ο καπνός, πριν τους αρπάξουν οι φλόγες. Κόλαση.
 
«Βιαστείτε. Πεθαίνω!» - Τι κρίμα! Η όμορφη ροζ στολή του τορεαδόρ με τα χρυσά κεντίδια λερώνεται με αίμα όχι μόνο ταύρου αλλά και ανθρώπινο... Φταίει η καταραμένη κάπα που πάτησε ο ταυρομάχος Iván Fandiño Barros, έχασε το βήμα του κι έπεσε μπροστά στα κέρατα του ταύρου που του τρύπησε τους πνεύμονες και τον έστειλε μια ώρα αρχύτερα στον θάνατο που ο τορεαδόρ δεν φοβόταν [όταν ήταν του ταύρου].  

 
Μαύρες στολές με κίτρινα γράμματα στην πλάτη: Barcelona. Αστυνομικοί και διασώστες τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Από παντού ακούγονται κραυγές τρόμου και βογκητά πόνου. Η La Ramblas γεμάτη άψυχα σώματα: 15 άτομα στον τόπο. Περισσότεροι από 100 στα νοσοκομεία, πολλοί από αυτούς σοβαρά τραυματισμένοι. Φορτηγό. Ζιγκ-ζαγκ. Τα γνωστά.
 
«Δεν φεύγω. Εδώ θα μείνω» - Η Μπριζίτ επισκέπτεται την Αθήνα και κάθεται διπλώνοντας όλο χάρη τις λεπτές γάμπες της με τις υπέροχες Louis Vuitton γόβες της δίπλα στα πόδια του εύζωνα. Η φωτογραφία αποθεώνεται από τα πρακτορεία και κάνει το γύρο του κόσμου.  Εννοείται ότι γίνεται viral. Με τα τσαρούχια.
 
«Τι φορούσες όταν σε βίασαν;» - Η έκθεση κρεμάει στον τοίχο 18 ιστορίες σεξουαλικής βίας-18 ρούχα που φορούσαν τα θύματα τη στιγμή που τους επιτέθηκαν: ένα μαγιό μπικίνι, μια κίτρινη αθλητική φανέλα, ένα σέξι κόκκινο φόρεμα, ένα τζιν με ένα T-shirt. Το μήνυμα: «Δεν φταίει το ρούχο για τον βιασμό. Δεν φταίει το θύμα. Ο βιαστής φταίει». Το Αυτονόητο.
 
Δυο καουμπόικα καπέλα τρύπια από τις σφαίρες. Φτηνά τη γλίτωσαν τα κεφάλια... Φεστιβάλ κάντρι στο Λας Βέγκας, 22.000 θεατές, χιλιάδες ριπές από τον 32ο όροφο του Mandalay Bay Resort and Casino - όπου έχει ταμπουρωθεί  ο 64χρονος Stephen Paddock  και πυροβολεί αδιακρίτως - 59 άνθρωποι νεκροί, περισσότεροι από 500 στα νοσοκομεία. Οπλοκατοχή.
 
Ένα tuxedo μεγάλου Οίκου Μόδας ραμμένο sur mesure, με άρωμα Oscar, δεν αρκεί για να κρύψει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Χυδαίος. Επιθετικός. Αδίστακτος. Τα στόματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο εναντίον του Χάρβεϊ Γουάνσταϊν. Ακολουθεί το ξεγύμνωμα του Κέβιν Σπέισι. Του Ντάστιν Χόφμαν. Η καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης γίνεται trend, hushtag, υστερία. #metoo.
 
Μια γαλάζια εφαρμοστή στολή superman με το χαρακτηριστικό S στο στήθος, κάτω από ένα κοστούμι Πρωθυπουργού, μια ροζ γραβάτα κι ένα ανοιχτό  πουκάμισο. Ασορτί γυαλιά και χτένισμα. Όλα από τον Τζαστίν Τρυντό. Σούπερ ήρωας!
 
Λασπωμένα σεντόνια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα που έντυσαν μια ολόκληρη ζωή... Πριν καν μπει ο χειμώνας, η Μάνδρα ξυπνάει από την πιο τρομακτική λασπορροή που έχει δει η Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ώρες, τα πάντα βουλιάζουν στη λάσπη. Αυτοκίνητα, σπίτια, άνθρωποι. Τις επόμενες μέρες, πτώματα αδικοχαμένων ανθρώπων αποκαλύπτονται κάτω από φερτά υλικά. Καταστροφή. Πένθος. Απόγνωση.
 
Άσπρα ματωμένα σεντόνια τυλίγουν τα νεκρά σώματα 305 ανθρώπων της μουσουλμανικής φυλής Σούφι που πήγαν για προσευχή και δεν γύρισαν ποτέ. Οι τζιχαντιστές  τους θεωρούν αιρετικούς  άρα γιατί να μην μπουν στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, την ώρα της προσευχής και να τους θερίσουν; Η Αίγυπτος πενθεί. Ξεκλήρισμα.
 
Ένα ζευγάρι παπούτσια από την περίοδο 1992-1993 όταν ο Γκάλης έπαιζε με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Συλλεκτικά. Υπογεγραμμένα από το χέρι του αθλητή-θρύλου... Σε δημοπρασία με σκοπό τα έσοδα να ενισχύσουν ένα μικρό παιδί  που κάνει αγώνα ζωής.  Πρωταθλητής, ίνδαλμα, φαινόμενο. Γκάλης.

Αυτά είναι μερικά από τα ρούχα που έντυσαν το 2017. Άντε να δούμε πώς θα ντυθεί το 2018 που μας ήρθε...


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: