1.11.17

Live η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες...

Σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας για...
τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς κατέθεσε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον Ν. 4339/20115 (τον επονομαζόμενο νόμο Παππά) που απαιτούνταν σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να προχωρήσει η προκήρυξη των αδειών.

Κάλεσε μάλιστα και την αντιπολίτευση να τις ψηφίσει, καθώς είναι αυτές που ζητούσε η ανεξάρτητη Αρχή ώστε να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών σε ένα θολό και άναρχο περιβάλλον, ουσιαστικά χωρίς άδειες.

Η τροπολογία περιλαμβάνει την εισήγηση του ΕΣΡ με στόχο την «περαιτέρω θωράκιση της διαδικασίας, πάντοτε σε ευθυγράμμιση με τον νόμο 4339/15». Είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει συνεργασία του υπουργείου με το ΕΣΡ ώστε άμεσα να προχωρήσει η αδειοδότηση. Η ανεξάρτητη Αρχή έχει ορίσει τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας σε επτά, αλλά και το κατώτατο τίμημα στα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά στο ύψος που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία της περασμένης χρονιάς.

Με την τροπολογία καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Κάτι που σημαίνει ότι όταν δοθούν θεματικές άδειες θα είναι μόνο για ψυχαγωγικό, αθλητικό, μουσικό κ.λπ., περιεχόμενο. Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου. Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία.

Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). «Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: