1.11.17

"Bloomberg": Η Ελλάδα σχεδιάζει swap χρέους 30 δισ. ευρώ...


Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ (34,5 δισ. δολ.) με στόχο την...
ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων αλλά και τη διευκόλυνση της πώλησης νέων ομολόγων στο μέλλον.


Σύμφωνα με ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής. Οι τελευταίοι ζήτησαν την ανωνυμία δεδομένου ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων, οι οποίες κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

"Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων", σύμφωνα με αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε. στην Αθήνα. Επίσης, θα "καθιερώσει μια καμπύλη αξιοπρεπούς αποδόσεως, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της χώρας στις αγορές δημόσιου χρέους". 
Η κίνηση έρχεται καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για την περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Η ανταλλαγή χρεών αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές που είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την αγορά ομολόγων το 2018 για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα κατάλληλο αποθεματικό για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

πηγη newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: