1.11.17

Ποιοι ψηφίζουν για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά...

Debate
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον με την πρόθεση ψήφου που δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφ.Συν.» εμφανίζουν τα...
ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας της Prorata για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Οπως φαίνεται στο δεύτερο μέρος που παρουσιάζουμε σήμερα, οι κύριες δεξαμενές του πιθανού εκλογικού σώματος στην υπό διαμόρφωση παράταξη είναι οι γυναίκες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι συνταξιούχοι.


Ειδικότερα, από όσους απάντησαν «σίγουρα» ή «μάλλον ναι» στην ερώτηση αν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία υπερτερούν οι γυναίκες (54%), οι μεσαίες και μεγάλες ηλικιακές κατηγορίες (18% στην ομάδα 45-54 ετών, 16% στην ομάδα 55-64 και 23% στην ομάδα άνω των 65 ετών), ενώ σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους ενασχόληση είναι κυρίως συνταξιούχοι (31%) και μισθωτοί (28%).

Ως προς την πολιτική τους ταυτότητα, τόσο οι «σίγουροι» (46%) όσο και οι «πιθανοί» (54%) ψηφοφόροι του αρχηγού του νέου φορέα εμφανίζονται σαφώς κεντροαριστεροί, αυτοτοποθετούμενοι κατά μέσο όρο στο 4,55 σε μία κλίμακα 0-10 μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, με τους μισούς (50%) να αυτοτοπροσδιορίζονται μεταξύ του 4 και του 6 στη σχετική κλίμακα.



Σε ό,τι αφορά την ψήφο των «σίγουρων» και «πιθανών» ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το 25% δήλωσε ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 23% Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 10% Ν.Δ., το 4% Ποτάμι, το 2% Χρυσή Αυγή και από 1% ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΑΝ.ΕΛΛ.

Στο ερώτημα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, κυριαρχεί η άποψη για μια αυτόνομη πορεία του νέου φορέα, καθώς η πλειοψηφία τάσσεται σε ποσοστό 36% ενάντια σε συμμετοχή -σε καμία περίπτωση- σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την άλλη πλευρά, ενδεικτικό του διχασμού που παρατηρείται στο κεντροαριστερό κοινό τα τελευταία χρόνια είναι το εύρημα που δείχνει ότι το 27% προκρίνει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και μόλις το 18% τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.


 Ταυτότητα έρευνας

«ΣΦΥΓΜΟΣ» Prorata (18-27 Σεπτεμβρίου 2017) Prorata A.E., Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας A.E. (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) - Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε άτομα άνω των 18 ετών που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας
ΔΕΙΓΜΑ: 805 ερωτηματολόγια
ΜΕΘΟΔΟΣ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία κατά εκλογική περιφέρεια
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3,4% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 23 ερευνητές και 2 επόπτες

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: