1.11.17

Τετράωρη στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών...

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από...
το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα (Τετάρτη 1η Νοεμβρίου) οι νοσοκομειακοί γιατροί έπειτα από απόφαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει απευθύνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στα εισοδήματά τους, όπως αυτές προκύπτουν από το νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία οι μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές είναι 30-40 ευρώ τον μήνα για τους επιμελητές Β', 50-60 ευρώ για τους επιμελητές Α' και φτάνουν τα 80-90 ευρώ για τους διευθυντές. Επιπλέον, έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/17 και οι κρατήσεις θα γίνονται σε μία ή περισσότερες δόσεις.

Παράλληλα, όπως καταδεικνύει η ΟΕΝΓΕ, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον νομό Θεσσαλονίκης και το κλιμάκιο Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του Ι τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θεώρησε τα εντάλματα πληρωμής επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για δεδουλευμένες εφημερίες τριών μηνών του 2016, κρίνοντας τη συγκεκριμένη δαπάνη μη νόμιμη και αντισυνταγματική.

Με την απόφαση αυτή, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όσων συναδέλφων επικουρικών εργάζονται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση. Αφού επικαλείται το Σύνταγμα και το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων κάθε είδους, οδηγίες της Ε.Ε., νόμους, προεδρικά διατάγματα, καταλήγει ότι είναι αντισυνταγματική η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πάνω από 24 μήνες. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Οι γιατροί ζητούν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, καμία απόλυση επικουρικού γιατρού, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: