1.11.17

Ένα βήμα πιο κοντά η «Τζαμάικα»...

Πιο θετικό το κλίμα στην τελευταία ολοήμερη συνομιλία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων για...
την σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Σημάδια σύγκλισης ανάμεσα στα τρία κόμματα, σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας που έφεραν δημόσια αντιπαράθεση.

Μετά τη συνάντηση όλες οι πλευρές έκαναν λόγο για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους Πράσινους να ανακοινώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν συνέδριο στις 25 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν κατά πόσο θα συμμετέχουν στον διάλογο για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Η «ατμοσφαιρική» αλλαγή είναι αποτέλεσμα συνεννόησης των επικεφαλής των κομμάτων την Κυριακή για το πώς θα γίνεται η ενημέρωση της κοινής γνώμης, για τον τρόπο που θα διεξάγονται οι συνομιλίες, και προπαντός - να πραγματοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό. Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνουν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έχουν ήδη προγραμματιστεί τέσσερις συναντήσεις, κατά τις οποίες θα συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα.

Χθες διέρρευσε στον Τύπο ο απολογισμός των κομμάτων τα οποία συμφώνησαν, σε «γενικές γραμμές», στα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, την εκπαίδευση, την έρευνα, την ψηφιοποίηση, την κοινωνική ασφάλεια και την αγορά εργασίας. Γεγονός είναι όμως ότι η συμφωνία αυτή εκφράζει περισσότερο προθέσεις, παρά συγκεκριμένα μέτρα. Όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξακολουθεί να επικρατεί ακόμη διάσταση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα.

Στα απτά αποτελέσματα καταγράφεται μια αισθητή αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και την έρευνα. Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα στο 10% του ΑΕΠ ως το 2025. Ως αυτή την ημερομηνία θέλουν να καθιερώσουν σε ολόκληρη Γερμανία το γρήγορο ίντερνετ από επίπεδο Megabyte που είναι σήμερα σε επίπεδο Gigabyte.

Συμφωνία επικρατεί, επίσης, στη διατήρηση του κατώτατου μισθού όπως και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στο 40%...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: