1.10.17

Crash test...

Σε δοκιμασία ιδεολογικού προσανατολισμού για την κυβέρνηση αλλά και σε πεδίο που θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα αναδεικνύεται η...
υπόθεση του Ελληνικού.

Το Μαξίμου, και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φέρονται αποφασισμένοι να απεμπλακεί η διαδικασία και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η επένδυση, το κλίμα και οι απόψεις όμως δεν είναι ταυτόσημες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και, πολύ περισσότερο, του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης πρωτοστατούν ακόμη και δημόσια στην υπεράσπιση του αιτήματος των αρχαιολόγων να κηρυχθεί μεγάλο μέρος του Ελληνικού, ή και όλη η έκταση, αρχαιολογικός χώρος, ενώ παρόμοιες θέσεις ακούστηκαν και από άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατά την διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης.

Ο δε ομόφωνος χαρακτήρας – που δεν προέκυψε τυχαία – της απόφασης στήριξης της επένδυσης που έλαβε το Συμβούλιο εκπέμπει μεν το μήνυμα αποφασιστικότητας που επιθυμούσε το Μαξίμου, δεν αναιρεί ωστόσο τις διαφορετικές προσεγγίσεις και επιφυλάξεις που εκφράζονται από αρκετά στελέχη, βουλευτές αλλά και υπουργούς.

Η «παράκαμψη» του ΚΑΣ

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Τρίτη, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ για να συζητηθεί το θέμα της κήρυξης ή μη αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύεται σε κομβικό σταθμό για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Σε κεντρικό επίπεδο τα σενάρια που εξετάζονται στην κυβέρνηση είναι δύο: Το πρώτο, το οποίο εμπεριέχει όμως τον κίνδυνο μη ελέγξιμων επιπλοκών, είναι η παράκαμψη μιας ενδεχόμενης απόφασης του ΚΑΣ για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου. Μια τέτοια παράκαμψη μπορεί να γίνει είτε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού – εξ ου και η επισήμανση από το Πολιτικο Συμβούλιο του γεγονότος ότι ο ρόλος του ΚΑΣ είναι «γνωμοδοτικός», είτε με μια ακόμη πιο επιθετική κίνηση όπως η αλλαγή της σύνθεσης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η αντικατάσταση των μελών του, συμπεριλαμβανομένης και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη.

Πρόκειται, ωστόσο, για επιλογές οι οποίες ενέχουν τον ισχυρό κίνδυνο επακόλουθης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς την καθυστέρηση υλοποίησης του επενδυτικού project της Lamda Developmenet.

Η νομοθέτηση του Μνημονίου

Το έτερο – ή, υπό προϋποθέσεις, και παράλληλο – σενάριο που εξετάζεται πολύ σοβαρά είναι να έρθει στην Βουλή προς ψήφιση το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα το ελληνικό δημόσιο και το επενδυτικό σχήμα, ήτοι να γίνει το Μνημόνιο νόμος του κράτους.

Σ’ αυτή την περίπτωση – και με ορατό το ενδεχόμενο ψήφισής του με ενισχυμένη πλειοψηφία – η δια νόμου πλέον σύμβαση θα υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης νομοθεσίας. Και στην πράξη, θα ξεπεραστεί το θεωρούμενο ως βασικό πρόβλημα του αρχαιολογικού νόμου – το γεγονός ότι δεν ορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την περάτωση της αρχαιολογικής έρευνας και επανέναρξης των τεχνικών εργασιών σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες. Αντιθέτως, το Μνημόνιο προβλέπει ακριβή χρονοδιαγράμματα και, δια της νομοθέτησής του, θα αποτραπεί ο κίνδυνος μεγάλων καθυστερήσεων όπως τουλάχιστον αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η λύση της νομοθέτησης του Μνημονίου εξετάζεται εδώ και καιρό – «υπάρχουν νομικές οδοί να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα» δήλωνε χαρακτηριστικά πριν από δύο εβδομάδες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ ο ίδιος μόλις την Παρασκευή επανέλαβε πως η, όποια, απόφαση του ΚΑΣ δεν εμποδίζει την επένδυση.

Οι διαφωνίες

Παραμένει ωστόσο άγνωστο ποιες αντιδράσεις θα φέρει και εντός ΣΥΡΙΖΑ ένας νομοθετικός ελιγμός, καθώς κομματικά και κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για την σπουδή προώθησης της επένδυσης αλλά και την δυσφορία τους για τις επιθέσεις που δέχεται η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.

«Είναι άδικο να στοχοποιείται ένα πρόσωπο, και δη ένα πρόσωπο με άρτια επιστημονική κατάρτιση. Και, επίσης, καλό είναι να σέβονται άπαντες το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι και η εποχή των επενδυτών – καου μπόυς έχει περάσει», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μετά το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Στις επιφυλάξεις αυτές ορισμένοι προσθέτουν και ερωτήματα για την στάση και τις προθέσεις του επενδυτή, ενώ ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η χθεσινή δήλωση του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση: «Δεν το θέλουμε», είπε, «υποχρεωθήκαμε να το υλοποιήσουμε, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε και θα το υλοποιήσουμε, τι θα κάνουμε; Αλλά από εκεί και πέρα θα το υλοποιήσουμε με βάση τον νόμο»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: