1.9.17

Ο Χάρβεϊ φεύγει...

…η Ιρμα έρχεται...

Καθώς ο Χάρβεϊ απομακρύνεται από την Ακτή του Κόλπου, νέος τυφώνας που ενισχύεται στον Ατλαντικό κατευθύνεται, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, στον Κόλπο του Μεξικού, τη στιγμή που...
οι μετεωρολόγοι εκφράζουν ανησυχία και για δεύτερη καταιγίδα η οποία μπορεί να σχηματιστεί μέσα στον Κόλπο του Μεξικού το Σαββατοκύριακο.

Ο πρώτος κίνδυνος φέρει την ονομασία Ιρμα και πρόκειται για καταιγίδα που ενισχύθηκε στην κατηγορία 3 την Πέμπτη και κινείται προς την Καραϊβική, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Η Ιρμα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 720 μιλίων (1,160 km) δυτικά των νήσων του Πράσινου Ακρωτηρίου, και συνοδεύεται από ανέμους που κινούνται με ταχύτητα 115 μιλίων την ώρα (185 χλμ./ώρα), μετέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Τα μοντέλα του NHC έδειξαν ότι κινείται προς την αμερικάνικη επικράτεια του Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη γειτονική Αϊτή, με πιθανότητα άφιξης στη στεριά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο ακριβής τόπος που θα πληγεί, αλλά αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί να αγνοηθεί, με βάση την εμπειρία, τυφώνας που ενισχύεται αυτήν την εποχή του χρόνου στ’ ανοικτά των ακτών της Αφρικής και κοντά στον Ισημερινό.

«Ενδημική» καταιγίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Και τα επιστημονικά δεδομένα -πολύ υψηλές θερμοκρασίες υδάτων, μηδενική κατακόρυφη διάτμηση του ανέμου, υγρασία, κ.ά.- δείχνουν ότι η Ιρμα ενισχύεται σημαντικά και απειλητικά.
Πάντως, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, οι αμερικάνικες ακτές θα πρέπει να ανησυχούν και να βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό, όχι τόσο για την Ιρμα αλλά για άλλες καταιγίδες που θα μπορούσαν να σχηματιστούν πάρα πολύ γρήγορα κοντά στην ηπειρωτική χώρα.
Ιδιαίτεροι φόβοι εκφράζονται για πιθανή καταιγίδα στα δυτικά του Κόλπου του Μεξικού, κοντά στο Τέξας, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Φαίνεται πως κάτι θα σχηματιστεί το Σαββατοκύριακο και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις ακτές του Τέξας ή περιοχές πιο μακρινές στ’ ανατολικά, πιθανόν μεταξύ της επόμενης Τετάρτης και Παρασκευής. Το NHC δίνει πιθανότητα 20% για τον σχηματισμό αυτής της καταιγίδας μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι πολύ ισχυρή, αλλά ακόμα και αδύναμα συστήματα μπορούν να προκαλέσουν καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, τονίζουν οι μετεωρολόγοι...

Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: