1.7.17

Χωρίς τον Γκουτέρες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις...

Από αριστερά: Νίκος Αναστασιάδης, Αντόνιο Γκουτέρες, Μουσταφά Ακιντζί, Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΜε τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ξεκίνησε η...
σημερινή τέταρτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Μολονότι ο κ. Γκουτέρες σήμερα αναχωρεί από το ελβετικό θέρετρο με την προοπτική να επιστρέψει εάν χρειαστεί αργότερα, είναι σαφές ότι αφήνει πίσω του κάποιες βάσεις για να συνεχίσουν τον βηματισμό τους τα εμπλεκόμενα μέρη στον δρόμο της διαπραγμάτευσης.

Δρόμο που ουσιαστικά ξανάνοιξε ο ίδιος, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ιστορική αυτή στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, η οποία ούτε εύκολη είναι ούτε σύντομη ούτε με καταληκτική ημερομηνία γιατί απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη, όπως είπε.

Με άλλα λόγια, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Εφ.Συν.» στην Ελβετία, ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θέλησε ούτε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά ούτε να βάλει ταφόπετρα στη διαδικασία. Φαίνεται ότι η στάση των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα συγκυρία είναι πως «από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα». Είναι σαφές ότι προσπαθούν να συντηρήσουν με τεχνητή αναπνοή τη διαδικασία, ελπίζοντας προφανώς ότι θα αποδώσουν σε κάποια φάση καρπούς οι ανταλλαγές ιδεών και απόψεων που πέφτουν στα δυο τραπέζια των συνομιλιών.

Για παράδειγμα, στο πρώτο τραπέζι της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων δεν βλέπουν ουσιαστική αλλαγή των θέσεων των πλευρών. Αντίθετα στο δεύτερο τραπέζι των εσωτερικών θεμάτων ο κ. Γκουτέρες ήταν σαφής ότι υπήρξε πρόοδος, χωρίς βεβαίως να την προσδιορίσει.

Σε ερώτηση πώς βλέπει την Κύπρο μετά τη λύση σαν ένα «κανονικό κράτος» απάντησε ότι «όλοι συμφωνούν για ένα «κανονικό κράτος» (δηλαδή χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα) αλλά διαφωνούν ως προς τον χρόνο και τους όρους που θα πρέπει να ισχύουν προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να τίθενται χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες για λύση του Κυπριακού, λέγοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η ταφόπλακα της λύσης.

Ζ. Γκάμπριελ: Υπερβολικές οι αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων

«Ικανοποιημένος» για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία δήλωσε από το Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, κρατώντας «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες του από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε πως «συνιστά πρόοδο μόνο και μόνο που πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, για τις οποίες πολύ καιρό επικρατούσε αβεβαιότητα».

Σε ό,τι αφορά στις «υπερβολικές» αξιώσεις της τουρκοκυπριακή πλευράς ο Γκάμπριελ σχολίασε (Deutsche Welle) το αίτημα των «μακρόχρονων θεσμικών εγγυήσεων» της Τουρκίας και της παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, ενώ δεν προσδιόρισε ποια θεωρεί «υπερβολικά» ελληνοκυπριακά αιτήματα, τα συσχέτισε με τον «προεκλογικό αγώνα», εννοώντας πιθανώς τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν αρχές του επόμενου έτους στην Κύπρο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: