1.5.17

H δωρεάν μετακίνηση ανέργων και ΑΜΕΑ...

Στο στόχαστρο της ΝΔ...

Ενα μέτρο ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αυτό της δωρεάν μετακίνησής τους με τα ΜΜΜ, βρίσκεται στο...

επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο όνομα της «ευημερίας των αριθμών» στους ισολογισμούς των συγκοινωνιακών φορέων.

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας –μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο– έχουν μπει οι κοινωνικές παροχές του ΟΑΣΑ και των υπόλοιπων φορέων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Ιδίως η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων ευπαθών ομάδων. Αυτή τουλάχιστον την ερμηνεία δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στην… εμμονή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη με το θέμα αυτό.

Οπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί οκτώ ολόκληρους μήνες έχει εξαντλήσει κάθε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να αναδείξει ως ελλειμματικούς τους προϋπολογισμούς των οργανισμών. Να σημειωθεί ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά των προϋπολογισμών επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με αυτούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η επιβάρυνσή τους με τη δωρεάν μεταφορά.

«Από τον Σεπτέμβριο με επανειλημμένες ερωτήσεις μου ζητώ από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να καταθέσει τα επίσημα στοιχεία στη Βουλή για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, φέρνοντας αυτή την εβδομάδα το θέμα σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, αφού προηγήθηκαν συνεχείς και αλλεπάλληλες αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε επιμόνως να παρουσιαστούν ισολογισμοί των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, στους οποίους θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, χωρίς όμως την επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο, θεσμοθετημένο και νόμιμο έσοδό τους.

Ερωτήσεις σκοπιμότητας

Ακριβώς στο σημείο αυτό του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας το υπουργείο Μεταφορών αποδίδει σκοπιμότητα. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης: «Ο κανονισμός 1340/2007 προβλέπει την επιδότηση των συγκοινωνιών, ακριβώς επειδή επιτελούν κοινωνικό έργο». Μάλιστα, επ’ αυτής της βάσης παρέθεσε και τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, λέγοντας ότι «το 2013 τα έσοδα είναι 238 εκατ. ευρώ και το 2014 είναι 252 εκατ. ευρώ. Το 2015 είναι 205 εκατομμύρια ευρώ γιατί ακριβώς μπήκαν μέσα οι άνεργοι και υπήρξε και η απώλεια από τον ΦΠΑ», σημειώνοντας ότι αντίστοιχη εικόνα θα διαμορφωθεί για το 2016.

Μάλιστα ο Νίκος Μαυραγάνης αναφέρθηκε ευθέως στην αιτία της μείωσης των εσόδων του οργανισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση με γνώση του κόστους που θα υπάρξει. Οπως είπε: «Φροντίσαμε ώστε οι άνεργοι και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες να κινούνται με τις συγκοινωνίες χωρίς να καταβάλουν αντίτιμο – και καλά κάναμε. Η κυβέρνησή σας δεν το είχε κάνει ποτέ. Το κάναμε εμείς και καλώς πράξαμε. Αυτό το πληρώνουμε, πράγματι, από τα έξοδα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού. Ομως είναι μια κοινωνική προσφορά και πρέπει να γίνει για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Προσπαθείτε, λοιπόν, να πείτε ότι ακριβώς επειδή μετακινούνται οι άνεργοι αυξήθηκε το έλλειμμα, αυξήθηκαν οι ζημίες». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε δωρεάν μετακίνηση στον κόσμο ο οποίος ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση, στους ανέργους, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, έστω και αν με το νοικοκύρεμα που κάνουμε χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό».

«Ζημία» η δωρεάν μεταφορά ανέργων

Παρά το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «φιλοτεχνεί» ένα πολιτικό προφίλ χαμηλών τόνων, εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος στη συγκεκριμένη συζήτηση, διακόπτοντας πάνω από δέκα φορές την ομιλία του υφυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνονται οι ζημίες και αυξάνεται το βάρος που καλείται να σηκώσει κάθε χρόνο ο Έλληνας φορολογούμενος». Αν και προκλήθηκε, δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει ποιες από τις επιβαρύνσεις των προϋπολογισμών των οργανισμών επιθυμεί να περικοπούν.

Παρ’ όλα αυτά, η θέση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει διατυπωθεί σε ερώτηση που κατέθεσε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2016 στη Βουλή και στην οποία εστιάζει στις κοινωνικές παροχές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση: «Βασική αιτία για την επιστροφή των αστικών συγκοινωνιών στα ελλείμματα ήταν η σημαντική μείωση των εσόδων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ από τα εισιτήρια και τις κάρτες» και «αυτό συνέβη με τις δωρεάν παροχές του υπουργού προς στήριξη του δημοψηφίσματος» και «τη διεύρυνση του συστήματος δωρεάν μετακινήσεων με την ένταξη και άλλων ευπαθών ομάδων χωρίς να υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση αυτών των μετακινήσεων».

Στο θέμα της υπογραφής συμβάσεων με τα αρμόδια υπουργεία απάντησε ο υφυπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας πως «για να μπορέσουν να υπογραφούν οι συμβάσεις αυτές με το υπουργείο Εργασίας και άλλα υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας –που ήδη υπέγραψε, όμως, σύμβαση– πρέπει να αποσαφηνιστεί πόσοι κάνουν χρήση. Και για να αποσαφηνιστεί πόσοι κάνουν χρήση, γι’ αυτό προχωρούμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο». Ουσιαστικά δηλαδή επισήμανε ότι εάν τίθεντο ως προϋπόθεση οι συμβάσεις με τα υπουργεία, το μέτρο της ενίσχυσης των ανέργων και των ΑΜΕΑ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Μάλιστα θύμισε ότι τέτοιου είδους συμβάσεις επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ «αρνείτο να υπογράψει το υπουργείο Εργασίας, γιατί ακριβώς δεν υπήρχαν ακριβή μεγέθη»...
 

Tου Γεράσιμου Λιβιτσάνου, left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: