1.5.17

Όλοι οι... κακοί χωράνε στον Λευκό Οίκο...

Ροντρίγκο Ντουτέρτε - Ντόναλντ ΤραμπΑιφνιδιάζοντας επικριτές και συμμάχους, ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο έναν αυταρχικό ηγέτη που κατηγορείται ότι...
έχει διατάξει τις εξωδικαστικές δολοφονίες υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών, τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Και σήμερα έγινε γνωστό ότι πρόσκληση παρέλαβε και ο αρχηγός της χούντας στην Ταϊλάνδη, πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα. Για την κυβέρνηση Τραμπ, πρόκειται απλώς για διπλωματικές επαφές ρουτίνας.

Η επαφή με τον Ντουτέρτε έγινε το Σάββατο στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δυο ηγετών, που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χωρίς να το πολυσκεφτεί «πολύ φιλική συνομιλία».

Εκ των υστέρων η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας που, σύμφωνα με τους «New York Times», μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την πρόσκληση.

Στους 10 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία ο Ντουτέρτε έχει αναδειχθεί στον πλέον αμφιλεγόμενο ηγέτη της ηπείρου του.

Προΐσταται ενός αιματηρού πολέμου κατά των ναρκωτικών, με εξωδικαστικές δολοφονίες χιλιάδων από ομάδες κρούσης της αστυνομίας, πριν αποδειχθεί ή όχι η ενοχή τους.

Τον περασμένο μήνα κατατέθηκε αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ντουτέρτε και άλλων 11 αξιωματούχων για μαζικές δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στη μηνυτήρια αναφορά καταγράφονται οι δολοφονίες 9.400 ανθρώπων από το 1988, όταν ο Ντουτέρτε ήταν δήμαρχος στην πόλη Νταβάο και άρχισε να χτίζει τη φήμη του «σκληρού» που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Υπολογίζεται -γράφει η Washington Post- ότι στο διάστημα της 10μηνης προεδρίας του, από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν σκοτωθεί με «συνοπτικές διαδικασίες» περίπου 8.000 άνθρωποι.

Τίποτε όμως δεν φαίνεται να πτοεί αυτόν τον Λευκό Οίκο. Στη σχετική επίσημη περιγραφή της κουβέντας μεταξύ Τραμπ-Ντουτέρτε, η μόνη αναφορά στο ρεκόρ βίας του Φιλιππινέζου ηγέτη είναι... θετική!

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν το γεγονός ότι οι Φιλιππίνες μάχονται πολύ σκληρά για να εξαλείψουν από τη χώρα τα ναρκωτικά, μάστιγα που επηρεάζει πολλές χώρες ανά τον κόσμο».

«Επικροτώντας στην ουσία τον δολοφονικό πόλεμο του Ντουτέρτε, ο Τραμπ τώρα είναι ηθικά συνένοχος σε μελλοντικές δολοφονίες» δήλωσε ο Τζον Σίφτον, στέλεχος της Human Rights Watch στην Ασία.

«Παρότι λόγω των στοιχείων του χαρακτήρα του αυτό είναι μάλλον αδύνατον, ο Τραμπ θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό του».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέρρεαν ότι η επαφή με τον Ντουτέρτε και άλλους ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας -όπως της Σιγκαπούρης και τον επικεφαλής της χούντας στην Ταϊλάνδη- έγινε διότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ένιωθαν «παραμελημένοι» λόγω της προσοχής που είχε δώσει ο Τραμπ στην Κίνα, την Ιαπωνία και την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, σχολιάζουν οι NYT, η τοξική φήμη του Ντουτέρτε φαίνεται ότι δεν είχε συνυπολογιστεί στη σωστή της διάσταση.

Οι Φιλιππίνες πρόκειται να φιλοξενήσουν στη σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τους αξιωματούχους συζητείται το εάν πρέπει να παραστεί ο Τραμπ ή όχι.

Παρ' όλα αυτά η «συγγένεια» απόψεων μεταξύ του Τραμπ και του Ντουτέρτε (καθώς και με άλλους αυταρχικούς ηγέτες) είναι μάλλον εδραιωμένη.

Και οι δύο είναι λαϊκιστές με τάση να κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις. Και οι δύο εξελέγησαν ζητώντας την ολοκληρωτική εξάλειψη του ισλαμικού εξτρεμισμού και των ναρκωτικών. Και οι δύο, δε, έχουν επιδείξει περιφρόνηση για τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων πάγωσαν πέρυσι μετά τις επικρίσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τον  αιματηρό πόλεμο του Ντουτέρτε.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Φιλιππινέζος πρόεδρος αποκάλεσε «πουτάνας γιο» τον Αμερικανό ομόλογό του και τον έστειλε «στον διάβολο» και ο Ομάμα ματαίωσε προγραμματισμένη τους συνάντηση.

Βέβαια ο Ομπάμα δεν ήταν ο μοναδικός στόχος της διαβόητης πλέον γλώσσας του Ντουτέρτε: χρησιμοποίησε παρόμοιες εκφράσεις και για τον Πάπα Φραγκίσκο, έκανε αναφορές θαυμασμού στον Αδόλφο Χίτλερ, περηφανεύτηκε για τις μαζικές δολοφονίες και εξέφρασε μάλιστα την «άποψή» του, με τον ίδιο... γλαφυρό τρόπο, και για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Ο Τραμπ είναι φανατικός θρησκόληπτος, εγώ δεν είμαι» είπε πέρυσι σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι χωρίζουν οι δρόμοι της χώρας του με τις ΗΠΑ.

«Η Αμερική έχασε. Εχω ευθυγραμμιστεί με τη δική σας ιδεολογία» είπε μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Πεκίνο και απείλησε να σκίσει τη συμφωνία που επιτρέπει τη στάθμευση Αμερικανών στρατιωτών στις Φιλιππίνες.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι αυτό που επιδιώκει ο Τραμπ είναι να αποκαταστήσει τη συμμαχία με τις Φιλιππίνες ως ανάχωμα στον επεκτατισμό της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Χρειάζεται να αποκατασταθεί η αλληλεγγύη στην Ασία, υποστήριξε ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου μιλώντας στο δίκτυο ABC, για να ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Οπως εκτιμούν ωστόσο ειδικοί, ίσως είναι πιο σημαντικό να προσεγγίσει η Ουάσινγκτον χώρες όπως η Μαλαισία, όπου συναντιούνται οι Βορειοκορεάτες για να αγοράσουν τεχνολογία για τα οπλικά τους συστήματα! 
Και στη μέση ο Πύργος Τραμπ

Οπως επισημαίνουν οι NYT, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει και μια εμπορική σχέση με τις Φιλιππίνες: το όνομά του φιγουράρει στην πρόσοψη πύργου 57 ορόφων και αξίας 150 εκατ. δολαρίων στη Μανίλα -μια συμφωνία που απέφερε στις επιχειρήσεις Τραμπ αξιόλογο κέρδος εκατομμυρίων δολαρίων.

Ισως είναι τυχαίο αλλά ο Ντουτέρτε διόρισε τον πρόεδρο της κατασκευαστικής εταιρείας που ανέλαβε την ανέγερση του Πύργου, τον Ζοζέ Αντόνιο, ως εκπρόσωπο της χώρας στην Ουάσινγκτον για θέματα οικονομίας, εμπορίου και επενδύσεων.
Και ο αρχηγός της χούντας στον Λευκό Οίκο

Μετά την πρόσκληση στον Ντουτέρτε ακολούθησε η πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014.

Στη συνέχεια έφτιαξε ένα ενδιάμεσο σύνταγμα χαρίζοντας στον εαυτό του απεριόριστες εξουσίες, αλλά και αμνηστία για το πραξικόπημα που ενορχήστρωσε.

Τον Αύγουστο  του 2014 το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούσαν στρατιωτικοί επιλεγμένοι από τον Πραγιούτ, τον διόρισε πρωθυπουργό.

Αφού εγκαταστάθηκε στην εξουσία άρχισε τις διώξεις στους αντιφρονούντες, διέταξε στα σχολεία οι μαθητές να απαγγέλλουν τις «δώδεκα αξίες» που ο ίδιος διαμόρφωσε, απαγόρευσε κάθε δημόσια συζήτηση για τη δημοκρατία και κάθε κριτική στην κυβέρνησή του.

Για την επίσκεψη του Πραγιούτ στις ΗΠΑ δεν ορίστηκε ημερομηνία, αλλά ο εκπρόσωπος της χούντας διευκρίνισε πως ο Πραγιούτ αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε «την εμπιστοσύνη του στην ταϊλανδική κυβέρνηση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να «εντείνουν τη διμερή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: