1.5.17

Θα ανοίγουν και θυρίδες υπόπτων...

για φοροδιαφυγή... Στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες...

Τις θυρίδες 5.500 μεγαλοοφειλετών, αλλά και καταθέσεις και ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, βάζει στο στόχαστρο η...
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο μέσα στο 2017 να εισπράξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», οι αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης εσόδων ήδη έχουν ζητήσει από τις τράπεζες στοιχεία ταυτότητας – τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις - των ενοικιαστών θυρίδων για να προχωρήσουν στη συνέχεια -όπου κριθεί απαραίτητο- σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός αυτών για χρέη στο Δημόσιο.

Οι ίδιες υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους λίστα με αναλυτικά στοιχεία για όλους τους οφειλέτες που χρωστούν – ο καθένας εξ αυτών – στην Εφορία ή στα Ταμεία φόρους και εισφορές πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και έχουν βάλει μπροστά σχέδιο κατασχέσεων, πλειστηριασμών και δεσμεύσεων λογαριασμών με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, στην Ελλάδα 5.500 οφειλέτες χρωστούν συνολικά πάνω από 70 δισ., ενώ το 2016 από το κυνήγι των εν λόγω οφειλετών εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους 635 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τα κράτη που έχει συμφωνήσει να έχει πρόσβαση σε στοιχεία φορολογουμένων, βρίσκει «κρυφές» καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία και προχωρεί σε κινήσεις κατασχέσεων.

Μπίζνες στο Μονακό

Οι περισσότεροι όμως που έχουν φύγει στο εξωτερικό ενώ χρωστούν μεγάλα ποσά στο κράτος έχουν προβλέψει να βρίσκονται σε κράτη που δεν έχει υπογραφεί ή δεν υπάρχει συμφωνία διοικητικής συνδρομής. Ένα από αυτά είναι το κράτος του Μονακό, το οποίο έχουν επιλέξει νέοι επιχειρηματίες για τις δραστηριότητές τους.

Ωστόσο, γνωστός επιχειρηματίας με υπέρογκα χρέη στο Δημόσιο που βρίσκεται και δραστηριοποιείται πλέον επαγγελματικά στο Λονδίνο σε λίγες ημέρες θα βρεθεί μπροστά σε συνεργεία ελέγχου της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Κυνηγούν και τους... μικρούς

Το κυνήγι δε περιορίζεται μόνο στους μεγαλοοφειλέτες αλλά και στους μικρούς, που χρωστούν ακόμη και λίγα ευρώ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πρώτο δίμηνο το 2017. Τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ, με τα συνολικά χρέη 4.052.270 φορολογουμένων να ξεπερνούν τα 93,9 δισ. ευρώ. Από αυτά εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ ότι εισπράξιμα είναι το πολύ 15 δισ. ευρώ.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις είναι συνολικά 1.655.636 οφειλέτες, ενώ έχουν δρομολογηθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 873.049 οφειλέτες. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο οι κατασχέσεις ξεπέρασαν τις 20.000 (1.000 κάθε ημέρα), όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 912 εκατ. ευρώ, ενώ για το επόμενο διάστημα αναμένονται άλλες 37.000 κατασχέσεις.

Για το 2017 έχουν προγραμματιστεί φοροέλεγχοι-εξπρές σε χιλιάδες φορολογουμένους. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 112.300 έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων, τήρηση βιβλίων, επιστροφές φόρων (ΦΠΑ) σε επαγγελματίες και θα δοθεί προτεραιότητα σε ανέλεγκτες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και παλαιότερες...

Πηγή: Το Βήμα, real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: